ПЕРСПЕКТИВА 

Європейський Союз не має інших намірів щодо України, окрім Угоди про асоціацію
 

Цим твердженням керівництво ЄС засвідчило відсутність «запасного плану дій» у відносинах з нашою країною. Про це заявив член Європейської комісії з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле за результатами 15-го засідання Ради з питань співробітництва Україна — ЄС, яке відбулося у Брюсселі за участі Прем’єр-міністра Миколи Азарова. 

«Ми вважаємо, що відмовитися від процесу асоціації означало б зраду громадян і зраду принципів Східного партнерства», — підкреслив єврокомісар. Водночас, швидшому укладанню угоди про асоціацію сприятиме дотримання Україною демократичних принципів.

Штефан Фюле позитивно оцінив ухвалення в Україні нового Кримінального процесуального кодексу та закону про громадські об’єднання. «Заходи, яких ми очікуємо від України, абсолютно зрозумілі. А їх мета — політична асоціація й економічна інтеграція — залишаються нашим спільним завданням», — запевнив дипломат.

У свою чергу Микола Азаров зазначив, що Україна зацікавлена, щоб на шляху до її європейської інтеграції було якомога менше перешкод, заявивши про готовність зробити все для ефективності й взаємовигідності співпраці з ЄС.

Штефан Фюле, Микола Азаров та Віллі Сьовндаль задоволені результатами зустрічі. Олега МАРКЕВИЧА

Прагнемо більшої підтримки

На підтвердження цих намірів Штефан Фюле відзначив значний прогрес у реалізації плану дій щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. Так, значного поступу досягнуто у комплексному управлінні кордонами, в питаннях міграції, зокрема дотримання прав іммігрантів.

Зі свого боку Микола Азаров додав, що Україна ухвалила 90% законодавчих актів, які визначено для реалізації першої фази плану досягнення безвізового режиму. І навіть виконала кілька положень другої фази плану, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

При цьому глава вітчизняного уряду закликав європейських партнерів активніше сприяти зусиллям України зі здобуття енергетичної незалежності та забезпечення альтернативного постачання енергоносіїв. Адже Україна є членом Європейської енергетичної хартії.

Україна виконує всі свої зобов’язання в її рамках та вже вжила заходів для імплементації цього документа. І як член Хартії, зазначив Микола Азаров, наша держава розраховує на активнішу позицію ЄС щодо підтримки своїх зусиль.

Крім того, протягом понад двох років забезпечує безперебійне постачання російського газу до Європи за вдвічі меншою від середньоєвропейської ставкою транзиту. Тобто цю роботу Україна виконує сумлінно, але собі у збиток, забезпечуючи зниження ціни для Європи. Саме тому хотілося б бачити й відповідні кроки ЄС.

На спільній зі Штефаном Фюле і міністром закордонних справ Данського Королівства (країни, яка нині головує в ЄС) Віллі Сьовндалем прес-конференції Микола Азаров висловив задоволення результатами П’ятнадцятого засідання Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС.

«Сторони підтвердили спільну зацікавленість у якнайшвидшому підписанні Угоди про асоціацію. Так, у наших відносинах виникли певні проблеми, але наші європейські колеги, як і ми, прекрасно розуміють, що ці проблеми тимчасові. А наше співробітництво має довгостроковий та стратегічний характер. Ми розраховуємо, що підписання угоди не лише відкриє шлях до політичної асоціації й економічної інтеграції з ЄС, а й сприятиме системним реформам, зокрема розвитку і зміцненню демократичних інститутів», — заявив глава уряду. Адже реформи в Україні потрібні насамперед саме нам.

А в контексті наближення континентальної футбольної першості Штефан Фюле доводив непричетність Європейського Союзу до заяв про бойкотування української частини фіналу чемпіонату Європи з футболу 2012 року. 

«Відверто кажучи, я не знаю, що хтось насправді наголошував саме на бойкоті Євро-2012. Я чув, що деякі політики почувають себе не дуже комфортно у нинішніх умовах для того, щоб взяти участь у цій спортивній події», — конкретизував Штефан Фюле.

Абсурд в епоху нестабільності

Побував Микола Азаров і в Європарламенті, де в ході конференції на тему «Україна і ЄС — яке майбутнє?» визнав, що Харківські угоди не дали Україні реального позитиву: «Насправді ніякого зниження не було, це орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих».

Виклав він і власне бачення будівництва «Південного потоку», що економічно не вигідне як Україні, так і Росії. Так, на його будівництво Росія витрачає 50 млрд євро, а модернізація української ГТС потребує лише 1,5 млрд.

Через територію України проходять три газопроводи, які можуть постачати  до Європи 150 млрд кубів газу. А після модернізації потужність «труби» сягне 200 млрд кубів і повністю закриє потреби Європи у газі. Йдеться до того, що «Південним потоком» Росія хоче повністю відмовитися від транзитних послуг України, а наша сторона змушена буде повністю позбавлятися поставок газу з Росії. «Хіба це не абсурдна ситуація, особливо в умовах нестабільності на світових ринках?» — слушно запитав Микола Азаров.

Розповів він і про перебіг справи Юлії Тимошенко: «Ми готові запросити на цей процес представників юридичних служб європейських країн, щоб вони ознайомилися з матеріалами, вивчили цей процес та вислухали аргументи. Річ не у переслідуванні опозиції. Річ у верховенстві закону. Ми нікого в нашій країні не переслідуємо за політичними мотивами», — продовжив Микола Азаров. При цьому він підкреслив, що в Україні опозиція може вільно вести свою політичну діяльність, зокрема проводити мітинги, під час яких вони вільно критикують діяльність влади.

«Ще раз підкреслюю: ми готові в рамках касаційного процесу забезпечити максимальне дотримання прав Тимошенко», — підкреслив Прем’єр-міністр. На його думку, критику України за нібито вибіркове правосуддя у справі Тимошенко не було підкріплено юридичними висновками. От чинний Прем’єр-міністр і запропонував європейським юристам взяти участь у касаційному розгляді справи.

А після зустрічі з Президентом Європейського парламенту Мартіном Шульцом глава уряду погодився на пропозицію направити до Юлії Тимошенко лікарів та юристів на другий процес, передає УНІАН. Групу лікарів буде сформовано під егідою Європарламенту.

Таку ж відкритість Микола Азаров продемонстрував, говорячи про наступні вибори до Верховної Ради. Забезпечення їх проведення відповідно до європейських стандартів є принциповим завданням української влади. Наша сторона вже запросила для проведення моніторингу всі зацікавлені європейські інституції. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»