Підтримка талановитої молоді, яка захоплюється наукою, сприяння розвитку інноваційної економіки України та захист екологічних прав громадян, у тому числі від неякісних пакувальних матеріалів, що становить загрозу здоров’ю, — саме цим займатиметься новостворений Благодійний фонд імені Олександра Галкіна, що має продовжити соціальні проекти, які за життя розпочав голова правління компанії «УКРПЛАСТИК» Олександр Галкін.

Як зауважила під час презентації фонду його засновник і голова правління компанії «УКР?ПЛАСТИК» Ірина Мірошник, Олександр Галкін був високопрофесійним інженером, ученим, який жив науково-технологічним розвитком Батьківщини. Навколо нього спиналися на ноги молоді професіонали, тож керівників «УКРПЛАСТИКу», яких знають в усьому світі, — зростив він. 

— Тема його дисертації була пов’язана зокрема з екологічним захистом населення нашої країни, — зауважила пані Ірина. — Тому, очоливши тодішній Київський завод полімерних матеріалів, а нині це компанія «УКРПЛАСТИК», Олександр Галкін одразу закрив цех виробництва з полівінілхлориду, бо прекрасно розумів, якою екологічною бомбою є виробництво та використання ПВХ. 

Те, що він першим ініціював понад 20 років тому, нині підтримують у країнах Європи, США та СНД.

Перспективний кар’єрний старт

Фонд продовжуватиме активно підтримувати наукову та професійну підготовку кадрів для пакувальної галузі України, допомагатиме студентам профільних факультетів утілювати свої ідеї на практиці. Нині у компанії продовжують свій кар’єрний шлях не лише випускники Національного університету харчових технологій (НУХТ), який закінчив Олександр Галкін, а й НТУУ «Київський політехнічний інститут» та Київського національного університету технологій та дизайну.

Кадри вирішують усе — це аксіома. Та Олександр Галкін пристосував стару ідею до сучасних реалій. І фонд, заснований на його ініціативах, допоможе готувати нову когорту професіоналів для розвитку пакувальної індустрії.

Як зазначила дочка Олександра Галкіна Олена, підтримка молоді справді важлива, адже найбільш талановитим потрібно допомагати. Саме тому ще з вересня минулого року компанія затвердила стипендії для найкращих студентів НУХТ. Вона має три ступені (перший — 2 тисячі гривень, другий — 1,5 тисячі, третій — 1 тисяча гривень), її призначають уже два семестри поспіль студентам денної форми навчання двох факультетів: інженерної механіки та пакувальної техніки; автоматизації та комп’ютерних систем. Опікунська рада фонду враховує підсумки семестру, здобутки студента, його наукову діяльність, участь у наукових олімпіадах, конференціях, проектах університету, а також результати виробничої практики кандидатів. Причому це додаткова стипендія до основної, а не замість неї.

Засновник фонду Ірина Мірошник: Олександр Галкін жив науково-технологічним розвитком Батьківщини. Фото надане компанією «УКРПЛАСТИК»

Перший стипендіат Денис Пригодій, який отримує таке заохочення вже два семестри поспіль, цього року завершує навчання та збирається пов’язати своє життя з компанією. Завдяки Благодійному фонду імені Олександра Галкіна такі студенти мають змогу, замість того, аби підробляти після навчання, зосередитися на здобуванні якісної освіти та отримати перше робоче місце. За словами Дениса, іменна стипендія Олександра Галкіна допомагає не лише фінансово, а й дає змогу набути необхідного досвіду на виробництві «УКРПЛАСТИКу», поглибити знання та зробити перспективний кар’єрний старт.

— Щодо працевлаштування молоді, то небагато підприємств беруть на себе такий обов’язок, — каже декан факультету інженерної механіки та пакувальної техніки Сергій Блаженко. — Олександр Галкін (він серед тих випускників нашого вишу, які досягли висот у науковій та виробничій діяльності, а виробничий бізнес — найважчий), ніколи не переривав зв’язки з університетом. Із 1999 року він спонсорував випуск підручників для студентів та монографій науковців. Нині продовжується робота над створенням сучасної лабораторії на базі університету, що дасть змогу не на словах, а на практиці оволодівати практичними навичками професії. НУХТ став пілотним майданчиком для діяльності фонду.

Приклад, гідний наслідування

Президент Клубу пакувальників України Валерій Кривошей вважає, що створення такого фонду — це громадянська соціальна позиція людей, які зацікавлені у кадровому та економічному розвитку нашої країни. Він нагадав, що Олександр Галкін був ініціатором вступу українського клубу пакувальників до Всесвітньої організації пакувальників (WPO). І, беручи участь у багатьох конкурсах в Україні, які давали право переможцям змагатися з професіоналами цієї організації, гнучка упаковка, представлена «УКРПЛАСТИКом», неодноразово виборювала перші місця у міжнародних конкурсах.

Технологічні новинки Олександра Галкіна допомогли вивести Україну у двадцятку кращих світових експортерів гнучкої упаковки. Її використовують країни СНД, Східної і Центральної Європи, Африки.

«У 2001 році президент WPO Сергіо Хаберфельд після огляду виробництва сказав: «Я побачив на «УКРПЛАСТИКу» не тільки те, про що раніше знав, але не бачив, а й те, про що навіть не знав». Тож завдяки наполегливій діяльності Олександра Галкіна пакувальний сектор економіки України вже давно в Європі, — констатує Валерій Кривошей.

Приклад компанії — це приклад створення в нашій державі інноваційної економіки без залучення закордонних партнерів. А Фонд імені Олександра Галкіна — продовження інвестицій в українську економіку талановитими ідеями, інженерними думками, які ведуть до процвітання держави.

Учасники зустрічі також обговорили конкретні перспективи співпраці фонду з Національною академією наук України, яка представляє велику кількість науково-дослідних інститутів. Без сумніву, співпраця з науковцями сприятиме розвитку та популяризації інженерної думки в Україні.

ДОВІДКА «УК»

Олександр ГАЛКІН. Кандидат технічних наук, заслужений працівник промисловості України, член Правління Європейської Асоціації глибокого друку (ERA). За видатні заслуги в економічній та науковій сферах його нагороджено орденами «За заслуги» І, ІІ і ІІІ ступенів. Раціоналізатора і талановитого науковця, що отримав понад 20 патентів на власні винаходи, у 2013 році було нагороджено «Знаком пошани за заслуги перед хімічною галуззю України». «УКРПЛАСТИК» Олександр Галкін очолював із 1997 по 2013 рік.