Нині Вінницька облдержадміністрація супроводжує впровадження майже ста довготермінових інвестиційних проектів у промисловому й аграрному секторах, і досить успішно. Про це свідчить хоча б те, що в область приїжджають з інших регіонів переймати досвід управління територіями, надання якісних послуг населенню. Звісно, в краї ще є над чим працювати, проте тут стало правилом, коли, наприклад, коштом сільського бюджету, грантів і місцевих спонсорів люди крок за кроком перетворюють своє село на респектабельне. Ініціатива і грамотність роблять діло, що привертає гостей.

Ініціатива  зросла

Показує хороший приклад подільське село Черепашинці, що в Калинівському районі. «Ми реалізували понад 10 різноманітних проектів, спрямованих на розвиток бюджетних установ, на розширення мережі і якості надання соціальних послуг населенню в межах децентралізації місцевих громад. Наприклад, створили мережу централізованого водопостачання, в якій чотири артезіанські свердловини, три водонапірні башти й понад 18 кілометрів водогону», — розповіла сільський голова Наталія Черниш під час зустрічі з делегацією з Луганщини, яка нещодавно побувала на Вінниччині, щоб вивчити найуспішніші напрацювання.

Нині процес децентралізації, який передбачає передачу значних повноважень та бюджетних коштів від державних органів органам місцевого самоврядування, дає можливість зміцнити місцеві громади. Проте важливо самим громадам бути заповзятливими. Вінницькі навчені виходити з ініціативою. Значною мірою цьому сприяє щорічний обласний конкурс проектів розвитку територіальних громад.

Якщо на час його започаткування 2004 року на розгляд конкурсної комісії надійшло 27 проектів, 2013-го — 315, то цього року — вже 710. Стрімко зросло прагнення змінювати життя на краще. «Цього року на співфінансування проектів-переможців обласного конкурсу спочатку було спрямовано 6 мільйонів гривень. Проте з огляду на високий рівень зацікавленості громад сесія обласної ради внесла зміни до обласного бюджету, збільшивши фонд конкурсу до 13 мільйонів 656 тисяч гривень», — повідомила перший заступник голови обласної ради Людмила Щербаківська.

Найактивнішими учасниками 13-го конкурсу стали Барський (подав 66 проектів), Калинівський (62), Крижопільский (52), Тростянецький (51) і Жмеринський (42) райони. Як з’ясувалося, найбільше проектів конкурсу стосуються об’єктів системи охорони здоров’я, освіти й соціального забезпечення, потім — покращення системи ЖКГ, енерго- та ресурсозбереження, підвищення безпеки життя людей та розв’язання екологічних проблем, патріотичного виховання суспільства і розвитку туристичної діяльності.

Цього року переможцями обласного конкурсу стали проекти 217 громад. Під час обласних семінарів фахівці звертають увагу представників територіальних громад на потребу вдосконалювати вміння писати проекти, що дасть можливість брати участь, наприклад, у європейській програмі «Горизонт-2020», фонд якої — 79 мільярдів доларів.

До речі, область — бенефіціар багатьох міжнародних грантових проектів, зокрема ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», спільного проекту уряду України та Світового банку «Фонд соціальних інвестицій», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, «Партнерство для розвитку міст» ПРОМІС, який впроваджує Федерація канадських муніципалітетів за фінансової підтримки уряду Канади, проектів Європейської комісії.

Держава зацікавила гаманцем

«Уперше за останні чотири роки область одержала значну фінансову підтримку держави на реалізацію в цьому році інвестиційних проектів соціального спрямування обсягом понад 234 мільйони гривень», — повідомив директор департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко. Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів на реалізацію програм у сфері соціально-економічного розвитку територій Вінниччини спрямовано майже 97 мільйонів гривень. Чинність цієї постанови поширюється на 146 об’єктів, і на початок серпня до місцевих бюджетів уже надійшло 48 мільйонів гривень субвенції.

А 21 проект на загальну суму приблизно 140 мільйонів гривень реалізують нині коштом Державного фонду регіонального розвитку. Зокрема проводять будівельні роботи в новому хірургічному корпусі обласної лікарні ім. М.Пирогова, реконструкцію гінекологічного відділення в хірургічному корпусі та радіологічного відділення обласного онкодиспансеру й корпусу лікувально-діагностичного відділення обласної фізіотерапевтичної лікарні у місті Хмільнику.

Загалом на Вінниччині нині реалізують майже 400 інвестпроектів у різних сферах життєдіяльності, на які спрямовано приблизно 600 мільйонів гривень бюджетних коштів. Це красномовно засвідчує, що область розвивається. За словами голови облдержадміністрації Валерія Коровія, завдяки успішно проведеній бюджетній децентралізації бюджети базового рівня отримують значний фінансовий ресурс, який також можна використати на впровадження програм розвитку. Лише за підсумками першого півріччя цього року перевиконання місцевих бюджетів в області становить майже 350 мільйонів гривень.