ОДИН КОНТИНЕНТ

У столиці триває  Європейський тиждень культури

Символічно, що  дебютним заходом стала виставка «Людина в міському просторі Європи», яку відкрили у вівторок  голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, посли Франції — Ален Ремі  і  Хорватії —  Томіслав Відошевич.

— Ви не побачите тут звичних фотографій історико-культурних споруд. На знімках французького фотохудожника Жана-Марка Карассо представлено урбанізований міський простір. Це нове бачення і  проект присвячені саме людині посеред європейського мегаполіса, — розповів Ян Томбінський.

Кияни не хочуть почуватися європейцями лише раз на рік. Фото УНIAН

Результатом  трирічних мандрів французького фотографа стала серія знімків з  31 європейської  столиці. У Київському музеї мистецтв імені Варвари та Богдана Ханенків  виставлено 12 світлин. Усі зроблені в одному стилі, без особливих соціальних та культурних акцентів, і зосереджують увагу на спільності досвіду життя європейців. Гадаємо, це і є мистецький ключ до об’єднання незалежно від того, долучились країни до ЄС чи ще перебувають на шляху до нього. Огляньмося навколо:  кияни — органічна частинка цього простору!

Європейський тиждень культури — це спільна ініціатива Представництва ЄС в Україні та посольств і культурних інституцій країн—членів ЄС. Програмою передбачені різноманітні заходи, що проходять  у Києві з 9 до 18 травня. А завершиться все масштабними вуличними святкуваннями в центрі столиці у суботу, коли офіційно відзначатимемо День Європи в Україні.

Окрім поширення культури і традицій країн—членів ЄС в Україні, Європейський тиждень — це можливість звернути увагу на культурну єдність держав, що не обмежується політичними кордонами, зазначив журналістам голова Представництва ЄС.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Найцікавіше з програми Європейського тижня культури в Києві

Четвер, 16 травня

17.00 — у Національному музеї прикладного та декоративного мистецтва відбудеться відкриття виставки художніх робіт поляка Никифора Дровняка з колекції районного музею м. Новий Сонч. Концерт народної музики у виконанні Юлії Дошної і Петра Трохнальського, а також лекція Збігнєва Воланіна на тему «Никифор — його життя і праця»;

19.15 — у Щербенко-Арт-центрі відкриття Четвертого фестивалю «Сучасне кіно Угорщини». Всі фестивальні фільми демонструються з 16 по 21 травня в залі «Синематека»;

19.30 — у Національному будинку органної та камерної музики відбудеться концерт фінського органіста Туомаса Піронена.

П’ятниця, 17 травня

18.00 — зустріч з польськими поетами Юлією Федорчук та Мачеєм Робертом, поетичний фестиваль «Київські Лаври»;

18.30 — у Будинку архітектора концерт гурту Sisters в рамках Міжнародного фестивалю прогресивної музики і цифрового мистецтва NextSound.

Субота, 18 травня

11.00—14.00 — день відкритих дверей у Французькому інституті в Україні. У програмі дня: тестування рівня знання французької мови, курси французької для початківців, інтерактивна сесія «Навчання у Франції»;

12.00—17.00 — Європейське містечко на Хрещатику — виставки та презентації;

19.00 — у галереї «Лавра» фортепіанний концерт Федеріко Коллі у супроводі Симфонічного оркестру Національної філармонії.