ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Наша держава хоче долучитися до будівництва в Йорданії  атомної електростанції та терміналів зі зберігання зерна

Перебуваючи із дводенним офіційним візитом у Йорданському Хашимітському Королівстві, Президент Віктор Янукович провів зустрічі з Королем Йорданії Абдаллою ІІ бін Хусейном, Прем’єр-міністром цієї країни Ауном аль-Хасавне, а також зі cпікерами Палати представників та Сенату Національних зборів. Окрім цього, глава держави взяв участь у роботі українсько-йорданського бізнес-форуму.

Король Йорданії Віктора Януковича до палацу супроводжував особисто. Фото Андрія МОСІЄНКА

В основі домовленостей — довіра

У ході українсько-йорданських переговорів у розширеному складі Віктор Янукович говорив про те, що Україна розглядає Йорданію як важливого партнера на Близькому Сході. Він звернув увагу на успішний хід виконання домовленостей, досягнутих за результатами торішнього візиту до України Короля Йорданії: «Всі наші домовленості рухаються, нам потрібно розширювати коло питань. Основою цього є довіра одне до одного».

За його словами, наша країна зацікавлена співпрацювати з Йорданією в авіаційній, космічній, машинобудівній, електроенергетичній, транспортній, сільськогосподарській, військовій та науково-технічній галузях. Тож важливо продовжити розбудову договірно-правової бази.

Зі свого боку Абдалла ІІ бін Аль-Хусейн зауважив, що цей візит свідчить про зміцнення двосторонніх відносин.

Згодом у присутності Президента України та Короля Йорданії було підписано низку двосторонніх документів: міжурядову угоду про співробітництво у сфері професійної освіти, угоду між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством сільського господарства Йорданії про співробітництво в галузі карантину рослин, угоду про співробітництво між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерством молоді та спорту Йорданії, меморандум між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством сільського господарства Йорданії про економічну, наукову і технічну співпрацю у сфері сільського господарства, меморандум між Державним агентством України з інвестицій та управління національними проектами та Йорданською інвестиційною радою, угоду про співпрацю між Українським національним інформагентством «Укрінформ» та Йорданським інформагентством «Петра».

Того самого дня Президент обговорив із Прем’єр-міністром Йорданського Хашимітського Королівства Аун аль-Хасавне питання двостороннього співробітництва. На думку Віктора Януковича, робота Спільної українсько-йорданської комісії з торговельно-економічного співробітництва є реальним механізмом розбудови успішної взаємодії, фундаментом, на якому базуватиметься подальший розвиток двосторонніх відносин.

У свою чергу, Аун аль-Хасавне розповів про зацікавленість Йорданії розвивати з Україною аграрну, промислову, військово-технічну галузі.

Згодом Президент провів окремо зустрічі з Головою Сенату Національних Зборів Йорданії Тагером Аль-Масрі та Головою Палати представників Національних Зборів Йорданії Абделькарімом Аль-Дугмі.

Під час діалогу з Абделькарімом Аль-Дугмі глава держави наголосив, що надає великого значення розвитку ефективного міжпарламентського співробітництва як невід’ємної складової міждержавних відносин. Окрім цього, він передав Абделькаріму Аль-Дугмі запрошення від Голови Верховної Ради Володимира Литвина відвідати Україну.

Йорданського посла чекають  в Україні

Уже спілкуючись із журналістами, Віктор Янукович висловив переконання, що важливу роль у подальшій розбудові механізмів співпраці між Україною та Йорданією має відігравати бізнес. Тут важливим є постійний діалог на базі бізнес-форумів — відповідне рішення вже прийнято.

Президент наголосив: Україна, керуючись своїми національними інтересами, може взяти участь у будівництві атомної електростанції в Йорданії, якщо такий проект реалізовуватиметься.

У ході візиту йшлося також про будівництво електростанцій, які працюватимуть на альтернативних видах енергії. «Наші підприємства енергетичного машинобудування мають тут гарну рекламу, вони конкурентоспроможні», — передає слова Президента його прес-служба.

Перспективним напрямком співпраці є й проект з будівництва в Йорданії терміналів зі зберігання зерна, металопродукції, промислових товарів, продуктів харчування та сільгосппродукції. Це питання вже опрацьовується.

А ось питання відкриття Посольства Йорданії в Україні, на переконання глави держави, потрібно вирішити найближчим часом. Українська сторона готова надати для цього приміщення, земельну ділянку.

За словами Президента, нині наша країна очікує вирішення йорданською стороною питання щодо направлення посла в Україну. «Я почув від Прем’єр-міністра, що таке завдання їм поставив Його Величність Король. Це питання найближчого часу», — зазначив він.

Окрім цього, Президент розповів журналістам про намір України активізувати переговори з Росією з метою якнайшвидшого вирішення газового питання. Віктор Янукович зазначив, що обговорював це під час телефонної розмови з Володимиром Путіним. «Ми обговорили низку питань наших міждержавних відносин. У тому числі домовилися, що найближчим часом зустрінемося — ще до інавгурації — і продовжимо діалог. У нас залишилось одне найбільше питання — газове», — повідомив він. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»