БІЙ РОКУ

На кону сьогоднішнього поєдинка в Гамбурзі — 
три з чотирьох найважливіших чемпіонських поясів

Така картина шанувальникам професійного боксу в США могла наснитися лише в кошмарному сні. Чемпіон світу за версією Всесвітньої боксерської ради (WBС) — Олег Маскаєв (Росія). Володар чемпіонського пояса Всесвітньої боксерської асоціації (WBA) — Руслан Чагаєв з Узбекистану. Кращий важковаговик Міжнародної боксерської організації (IBF) — українець Володимир Кличко. Нарешті, влітку 2007 року росіянин Султан Ібрагімов у чемпіонському бою за версією Всесвітньої боксерської організації (WBO) переміг заокеанського панчера Шеннона Бріггса. Таким чином, у найпрестижнішій ваговій категорії — суперважкій — усі титули зібрали в своїх міцних руках вихованці радянської школи боксу.

Минуло чотири роки. Американські майстри шкіряної рукавички ні на крок не наблизилися до жодного з жаданих трофеїв. Більше того, сьогодні три з чотирьох престижних поясів знаходяться в сім’ї Віталія та Володимира Кличків. Залишилося додати до них останній — за версією WBA.

Давня мрія братів може здійснитися 2 липня. На стадіоні Imtech Arena в німецькому Гамбурзі, який вміщує 57 тис. глядачів, Володимир Кличко у поєдинку за об’єднання титулів вийде на ринг проти британця Девіда Хея. Наставник нашого земляка — Емануель Стюард вважає, що це буде найзнаменніша подія у боксерському світі з часів знаменитого бою між американцем Майком Тайсоном і Ленноксом Льюісом із Великої Британії.

— Сьогоднішній поєдинок — головний двобій у боксерській кар’єрі мого підопічного, — впевнений американський спеціаліст. — На мій погляд, останнім часом двоє настільки талановитих атлетів між собою не зустрічалися. З усіх представників так званої «королівської» вагової категорії до Кличка-молодшого найважче дібрати ключі. Він дуже великий, надто розумний і надзвичайно досвідчений (за його плечима майже 60 боїв на професійному ринзі). Зазвичай, такі габаритні боксери виглядають повільними. Володі це не стосується: він прекрасно знає, як тримати суперника на дистанції. Я не сумніваюся в перемозі українця.

Погоджується зі своїм наставником і Володимир.

— На професійному ринзі я провів майже 60 боїв і добре знаю, чого чекати від кожного з моїх суперників, — зізнався фаворит поєдинку журналістам. — За цей час судді в ринзі зафіксували 49 нокаутів. Девід Хей має стати п’ятдесятим у цьому списку. Я з нетерпінням чекаю цього хвилюючого моменту.

ХРОНІКА ПРОТИСТОЯННЯ

13 грудня 2008 р. У німецькому Мангеймі Володимир Кличко технічним нокаутом у 7-му раунді переміг Хасіма Рахмана в бою за чемпіонські титули за версіями WBO, ІBF та ІBO. На прес-конференції його старший брат Віталій розповів журналістам, що британська версія журналу Men’sHealth опублікувала колаж: Хей тримає відірвану голову Володимира.

— Девід, ти образив мою родину і будеш за це покараний, — звернувся Кличко-старший до британця, що був присутній у конференц-залі.

— Почекай, я перший у черзі, — перервав брата Володимир. — Хей, ти насправді опублікував фото, де тримаєш мою відірвану голову? Що ж, тоді бережи свою. Разом із ковбойським капелюхом.

6 січня 2009 р. Британський боксер підписує контракт на поєдинок проти Кличка-молодшого, який має відбутися 20 червня в Гельзенкірхені. Але за два тижні до бою Девід повідомляє, що травма спини не дозволить йому вийти на ринг.

17 липня 2009 р. Керівники боксерської організації WBС дають згоду на двобій Віталія проти Хея в німецькому Франкфурті-на-Майні. У відповідь претендент називає запропоновані умови рабськими і домовляється на бій з росіянином Миколою Валуєвим.

12 березня 2011 р. Підписано контракт на поєдинок Володимира Кличка і Девіда Хея, який відбудеться 2 липня в Гамбурзі.

ПРЯМА МОВА

 

Британець грає в російську  рулетку

Фріц ЗДУНЕК,
тренер Віталія Кличка

«Будемо реалістами: у Девіда немає жодного шансу виграти цей поєдинок. Адже він ніколи не був справжнім важковаговиком. Хею потрібні паузи в його швидкісних маневрах. А Володимир, використовуючи свій знаменитий лівий джеб, змусить суперника бігати вхолосту. На мій погляд, бій не триватиме всі 12 раундів».

Хартмут ШЕРЦЕР,
експерт боксу

«У суперважкій категорії Хею ще не доводилося протистояти конкуренту такого рівня. На боці Володимира чудовий джеб та величезний досвід. Британець намагатиметься уникати могутніх ударів суперника. Але це його не врятує. Кличко переможе достроково у першій половині бою».

Генрі МАСКЕ,
екс-чемпіон світу

«Поєдинок буде надзвичайно напруженим у психологічному плані. Обидва боксери продемонструють рівень майстерності, якого глядачі давно вже не бачили. Але бій не триватиме всі 12 раундів. Наприкінці у Володимира буде серйозна перевага — все закінчиться технічним нокаутом».

Ханс РЕСКІ, 
редактор журналу BoxSport

«Хей думає, що Володимир залишився тим самим боксером, який свого часу програвав Коррі Сандерсу і Лаймону Брюстеру. Він помиляється. Українець здійснив справжній прорив серед важковаговиків. Тому в мене немає жодних сумнівів у його успіхові — суддя зафіксує нокаут у другій половині бою».

Українець фаворит, але...

Леннокс ЛЬЮЇС,
 колишній абсолютний чемпіон світу  в суперважкій вазі

«Якщо Хей відпрацює так, як у поєдинку проти Валуєва, — у нього буде шанс. Він провів ідеальний бій: постійно рухався, був невловимий, а у фінальному раунді ледь не нокаутував росіянина. Сильні сторони Кличка — габарити, довжина рук і вага. Хей легший, але він може перетворити це на перевагу, якщо триматиметься на дистанції».

Вілфрід ЗАУЕРЛАНД,
співпромоутер Хея

«Переможе той, хто завдасть першого точного акцентованого удару. Я розраховую на перемогу британця нокаутом протягом перших шести раундів. Але тільки за умови, що суддя у ринзі не дозволить Володимиру клінчувати».

Йорг ЛУБРІХ,
оглядач газети Bild

«Володимир — фаворит. Але й у суперника є реальні шанси стати переможцем. Перевага Девіда полягає в тому, що він з перших хвилин почне тиснути на чинного чемпіона світу. Мені здається, після приблизно рівного бою перемогу Хею віддадуть за очками».

Уллі ВЕГНЕР,
тренер

«Останній поєдинок Кличка-молодшого з Семюелем Пітером завершився перемогою киянина нокаутом. Водночас зустріч виявила серйозні проблеми українця. Його супернику слід зробити ставку на швидкість у ближньому бою».

Марко ХУК,
чемпіон світу в першій важкій категорії за версією WBO

«Впевнений: Хей зможе здивувати боксерський світ. Він набагато швидший за Володимира. У нього вистачає мужності і здатності зламати грізного суперника. Якщо ударам Девіда не забракне влучності, саме він стане переможцем».

«Сталевий молот» налаштований на нокаут 

СТАВКИ. Представники провідних букмекерських контор розповіли про шанси суперників на перемогу. Так, англійська Willhill абсолютну більшість ставок прийняла на свого співвітчизника Хея (коефіцієнт 2,37), але фаворитом і надалі залишається Кличко (1,57). При цьому великі суми грошей поставлені на перемогу Хея за очками (8,0) і перемогу Кличка в першому раунді (21,0).

— Ми очікуємо оборот ставок на цей бій приблизно у 5 млн фунтів. Враховуючи нинішнє співвідношення сил, перемога Хея буде великим нокаутом для нас, — розповів прес-секретар компанії Джо Кріллі.

У компанії Coral (Кличко — 1,50, Хей — 2,50) сподіваються на тривалий бій.

— Незважаючи на те, що Кличко у нас фаворит, ми очікуємо напружений і рівний двобій. Оскільки ми плануємо приймати ставки по ходу бою, то чим довше він триватиме, тим краще. Ми очікуємо, що оборот цього поєдинку оновить рекорд популярності дворічної давнини між кращим боксером світу незалежно від вагової категорії — філіппінцем Менні Пакьяо та Ріккі Хаттоном з Великої Британії — понад 5 млн фунтів, — зазначив аналітик Гері Бертон.

У букмекерській конторі Bet365 (Кличко — 1,53, Хей — 2,50) більшість ставлять на Кличка.

— Девід Хей раніше вже не раз доводив, що може перемагати, навіть не будучи фаворитом. Але цього разу мало хто ставить на британця. 90% усіх ставок зроблено на перемогу великого українця, — цитує boxingscene представника компанії.