Коли і як виникають проблеми міського масштабу? Здебільшого передумова одна: місцева влада не контролює і не спрямовує ситуацію в потрібне громаді русло. Так сталося, зокрема, у Києві, коли масово закривали і перепрофільовували книжкові магазини. На догоду кому? Людям, які мали гроші і могли впливати на чиновників для задоволення особистих інтересів. Але Київ не міг жити на голодному книжковому пайку. Так стихійно виник ринок "Петрівка", який 1996 року владі залишилось лише узаконити.

Він став найпопулярнішим у столиці. І ось новина: на місці господарського і частини рядів книжкового ринку "Петрівка" з'явиться великий торгово-розважальний центр. Про це повідомив його директор Віталій Правдивий.

Він пояснив, що проект почали розробляти 2005-го, а затверджено 2007 року. Роботи відкладались через економічну кризу. Частину книжкових рядів планується залишити, а в новому ТРЦ виділити місця для тих торговців, чиї робочі місця знесуть.

Здавалось, логічний поворот до цивілізованого розвитку подій. На зміну палаткам, де мерзнуть взимку або перегріваються влітку продавці й покупці, побудують сучасний магазин. Чого тривожитись?

На думку дрібних орендарів, у ТРЦ перейдуть великі торговці, які зможуть платити за користування сучасним приміщенням. Решта залишиться без роботи. Інша проблема в тому, що покупці побоюються значного підвищення цін на книжки. Є й третя: навіщо столиці ще один розважальний центр? Адже не всі наявні використовуються.

Відповідь на ці запитання задовольняється в основному чутками і здогадками. Влада, яка свого часу породила проблему, відмовчується. Аби з'ясувати позицію міських чиновників, звертаємось до головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища міськдержадміністрації. Вимагають письмовий запит. Надсилаємо. У відповідь пропонують подати запит на запит тепер уже до прес-служби адміністрації, аби та одержала відповідний дозвіл начальства на запит до управління... Сумно. Прикро. Насамперед за чиновників, які уособлюють владу. І ось чому. Уникаючи оперативної відповіді на актуальні питання, вони забувають, що служать громаді.

У даному випадку позиція замовчування того, що дасть місту будівництво розважального центру на місці книжкового ринку, аж ніяк не сприяє піднесенню авторитету влади. Особливо на Оболоні, де розташована "Петрівка". Свого часу там громадськість протестувала проти будівництва на проспекті Корнійчука розважальних центрів (до Петрівки рукою подати). Не прислухались. Звели. Вони, власне, перекрили вулицю. Не використовуються. Тим часом місцеві жителі стверджують, що саме через ті споруди проспект потрапив до найзабрудненіших вулиць Києва.

Тому, коли говорять про долю книжкового ринку, мають на увазі не лише торгівлю літературою. Йдеться про долі людей, про умови їхньої праці і проживання. А в підсумку - про відповідальність влади і її обов'язок інформувати громадян про те, що планується на тій чи іншій території, і її обов'язок діяти так, аби добре було не лише товстосумам, а й всім жителям і гостям столиці.