НЕГОДА

Стихія нагадала про себе шквальним вітром та землетрусом

Ми іноді забуваємо про те, що людина — лише дитя природи, а не всемогутній її господар. І днями стихія вкотре про це нагадала, змусивши людей відчути свою слабкість та залежність від благ цивілізації.

Почалося все з Північної Європи, де ураган «Беріт» наробив чимало лиха. Шквальний вітер «причесав» Польщу й увірвався на територію України. В ніч з 28 на 29 листопада його пориви в різних регіонах країни сягали 20—35  метрів за секунду. Стихія руйнувала будівлі й огорожі, перевертала сміттєві баки. Шматки дахів та господарський мотлох літали у повітрі. Вітер виривав з корінням і валив дерева, які падали іноді на автомобілі, ламав гілки, що калічили людей.

Дісталося не тільки західним регіонам, а й Києву. У столиці впало більше десятка дерев, одне — на автомобілі на Хрещатику. На будинок у віддаленому мікрорайоні впала тополя діаметром понад метр; аби її прибрати, підганяли кран. Під натиском вітру впало кілька білбордів. За повідомленнями ЗМІ, кілька людей у столиці травмовані гілками, цеглою чи карнизами, які зривали пориви вітру.

На інтернет-форумах автомобілісти ділилися враженнями про екстремальні вечірні поїздки Києвом та застерігали про небезпеку. Головний заклик — не паркуватися поблизу висоток, бо вітер зриває з балконів усе, що погано закріплене.

Загалом же через негоду, за повідомленням МНС України, 160 населених пунктів у 12 областях залишилися без електропостачання через спрацювання систем захисту ліній електропередач. У Київській області знеструмлено 54 населені пункти, в Житомирській — 49, 14 — у Вінницькій, 11 — у Тернопільській, 9 — у Черкаській, 7 — у Волинській, 5 — у Чернігівській, 4 — у Кіровоградській, 3 — у Рівненській, 2 — в Івано-Франківській. Бригади обленерго працюють над відновленням енергопостачання.

У Києві вже вчора вітер ущух, навіть засвітило сонце. На вихідні всюди — майже штиль. Атмосферний фронт пройшов, і прогноз погоди на найближчі дні цілком прийнятний. Але штормове попередження залишається актуальним для Криму, тут — сильний вітер, місцями з поривами до 20 метрів за секунду. Тим часом жителів півострова непокоїть інше: вчора стався землетрус силою 4 бали за шкалою Ріхтера. Епіцентр його був у нейтральних водах Чорного моря за 25 кілометрів від російського міста Анапа. В Криму, на щастя, обійшлося без жертв та руйнувань.

Шквальний вітер пройшовся Норвегією, Данією, Німеччиною, Польщею, Литвою, Латвією та Росією. В Естонії без електрики залишилися 6,5 тисячі будинків, а у центрі Таллінна впала головна різдвяна ялинка країни. Найбільше постраждали Клайпеда і Каунас, де зруйновано пляжі, звалено сотні дерев. У Норвегії 20-метрова хвиля змила двох людей. У Швеції оголошено найвищий рівень небезпеки, рятувальники працюють у підсиленому режимі. У Калінінграді скасовано шкільні заняття, людей попросили не залишати домівки.