З нагоди Дня Конституції відбулось урочисте засідання Верховної Ради, на якому слово перед народом та його обранцями тримав Президент Петро Порошенко. Два десятки років існування Основного Закону — привід замислитися над його роллю в житті країни, спрогнозувати подальший розвиток. Адже чинна Конституція, за словами глави держави, є історичним і водночас живим практичним документом.

«А чи саме так ми ставилися до Конституції протягом двадцяти років її існування? На жаль, ні. І тепер уже з дистанції прожитих літ бачимо, що спроби її нелегітимної гвалтівної ревізії ні до чого доброго ніколи не призводили. Країна та суспільство заплатили за це дуже високу ціну, і це нам усім важливий урок на майбутнє», — зазначив Президент.

Усі три гілки влади мусять вчитися працювати за правилами і гарантувати сталість політичної системи, бо ставлення до Основного Закону не повинно залежати ні від точки сидіння конкретного політика, ні від поточної розстановки політичних сил.

Запевнив Петро Порошенко в тому, що не має наміру зловживати темою змін до Конституції, дотримуючись у цьому питанні виваженої, відповідальної та обережної позиції. Зміни ж мають бути точковими, їх слід ретельно готувати на основі широкої громадської дискусії за участю українських правників та з експертизою таких високоповажних європейських структур, як Венеціанська комісія. І ухвалювати із суворим дотриманням усіх процедур. Приклад такої відповідальної роботи над удосконаленням Конституції продемонстрували народні депутати під час затвердження поправок у частині судочинства.

Нині наша країна стоїть на порозі фундаментальних змін у суддівській системі, які стануть передумовою глибокого й кардинального оновлення суддівського корпусу, жорсткого контролю, зокрема й громадського, за доброчесністю, доходами та видатками суддів, скасування їхньої необмеженої недоторканності, ліквідації політичних впливів та незалежності судової гілки влади. А на кінець року Президент анонсував формування на конкурсній основі нового Верховного суду.

Говорив Петро Порошенко й про проект децентралізаційних змін до Основного Закону, який ухвалено в першому читанні торік 31 серпня. Через зовнішні й внутрішні обставини це пов’язано з політико-дипломатичною боротьбою за відновлення територіальної цілісності й суверенітету України. І для змін у цій частині є чіткі передумови, насамперед безпекового характеру.

«Має бути встановлено повний і тривалий режим припинення вогню. Росія — країна-агресор, країна-окупант — повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї не контрольованої Україною території, а також встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону», — наголосив Петро Порошенко.

При цьому необхідне реальне роззброєння всіх незаконних угруповань на не підконтрольній Україні території, встановлення зон безпеки, припинення вогню, організація безпеки майбутнього виборчого процесу та розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ.

Місцеві вибори мають відбутися за українськими законами, відповідно до критеріїв і стандартів ОБСЄ, мають визначити тих, хто в інтересах громад розпоряджатиметься новими можливостями, наданими децентралізацією. Лише за дотримання цих умов Президент буде готовий звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за ці зміни у другому читанні.

До слова, питання повернення Криму під український суверенітет стоїть на порядку денному так само, як і деокупація Донбасу.

Давно назріла потреба розпочати процес внесення змін і доповнень до Розділу Х Конституції України, який називається «Автономна Республіка Крим». Ці зміни повною мірою випливають з невід’ємного права кримськотатарського народу на самовизначення у складі суверенної та незалежної Української держави. І це право кримських татар водночас має повністю гарантувати рівні права і громадянські свободи етнічним українцям, росіянам та іншим.

«20 років тому Верховна Рада ухвалила сучасну Конституцію незалежної України. Це не такий великий термін, протягом якого функціонує Конституція Сполучених Штатів. Але й за цей відносно короткий проміжок часу ми всі змогли переконатися, що наша Конституція — якісний, дієвий та життєздатний правовий документ, яким усі можемо пишатися», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

Протягом двох десятиріч Україна пройшла безліч випробувань та змінилася — насамперед за останні два з половиною роки. «Ми твердо стали на шлях свободи, демократії та європейських реформ. І хочу наголосити: із цього шляху не звернемо», — урочисто запевнив глава держави.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»