КОМПЕТЕНТНО

Як запобігти суспільній хворобі

Протистояти корупції можна різними способами. Зокрема й через формування негативного ставлення громадян до всіх проявів цього рудимента, який істотно спотворює демократичні засади суспільства. Ще одна форма протидії, яку нині взяли на озброєння вітчизняні органи виконавчої влади, - запровадження системного висвітлення у засобах масової інформації роз'яснень та популяризація норм антикорупційного законодавства, реалізація державної антикорупційної політики, проведення інших комунікативних заходів.

- Ще Аристотель свого часу писав, що за будь-якого державного устрою найголовніше облаштувати справу так, щоб посадовим особам неможливо було наживатися, - каже Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Андрій Богдан. - Тож, певна річ, хворобі краще запобігти.

Саме тому, урахувавши досвід багатьох країн світу, зокрема США, Нідерландів, Словенії, Польщі, Кабінет Міністрів своєю постановою "Питання запобігання та протидії корупції в органах виконавчої влади" утворив підрозділи, завдання яких - здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства, проведення превентивних заходів, створення умов нетерпимості і формування негативного ставлення до корупції серед державних службовців.

Сьогодні такі підрозділи вже діють у 77 центральних та місцевих органах виконавчої влади, що становить 89 відсотків від їхньої загальної кількості.

Вони здійснюють не лише перевірки й службові розслідування, а й організовують семінари, "круглі столи", лекції на антикорупційну тематику, на яких вже побували понад 11,8 тисячі держслужбовців, готують відповідні матеріали до ЗМІ.

Маємо вже певні результати. Саме за участі новоутворених підрозділів припинено 94 корупційних правопорушення. За наслідками перевірок і службових розслідувань передано до правоохоронних органів 491 матеріал. Припинено перебування на державній службі 104 державних чиновників, 915 службовців структур виконавчої влади притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Зауважимо, що нині за дорученням Прем'єр-міністра проводиться робота з проведення антикорупційної експертизи чинних нормативно-правових актів. У процесі опрацювання проектів нормативно-правових документів виявлено та усунуто корупціогенні чинники у 105 випадках, які б могли призвести до підвищення корупційних ризиків і скоєння правопорушень.

Координацію та методичне забезпечення діяльності підрозділів з питань запобігання та протидії корупції у центральних та місцевих органах виконавчої влади здійснює Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики.