У четвер профільний комітет Європарламенту прийняв текст рекомендацій щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною. Напередодні ухвалення чимало експертів прогнозували, що вони будуть надзвичайно категоричними, ледь не закликом до згортання переговорів з Києвом. Оскільки справа проти Юлії Тимошенко, як вважає Брюссель, суперечить основоположним принципам верховенства права та прав людини, які обіцяє сповідувати Україна, прагнучи підписати Угоду про асоціацію. Однак незважаючи на те, що в остаточному тексті рекомендацій справді з’явилося кілька жорстких і малоприємних для нас пунктів,  їх суть залишилася незмінною: переговори України і ЄС потрібно продовжувати, а Угода про асоціацію залишається головним інструментом у досягненні євроінтеграційних цілей Києва.

— Як оцінюють рекомендації Європарламенту у вітчизняному МЗС? Із цим запитанням «УК» звернувся до Представника України при ЄС Костянтина ЄЛІСЕЄВА.

— Ми задоволені тим, що нарешті закінчився тривалий процес підготовки рекомендацій Європарламенту щодо тексту  Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Завершено тривалу процедуру розгляду цього документа в профільних комітетах. У понеділок відбулося голосування в Комітеті з питань міжнародної торгівлі  щодо економічної частини угоди, а щойно  відбулося голосування щодо тексту угоди в цілому. Ми сподіваємося, що вона буде ухвалена на початку грудня на пленарному засіданні Європарламенту, а ці рекомендації врахують члени Євросоюзу при остаточному ухваленні тексту історичного документа, яким є Угода про асоціацію України з ЄС.

— Угода буде парафована у грудні?

— Ви бачили, що текст рекомендацій передбачає перспективу парафування Угоди про асоціацію до кінця поточного року під час саміту Україна — ЄС.  Тому принаймні з боку Європарламенту ми маємо політичну підтримку, щоб фіналізувати і парафувати цю угоду на саміті. І це вже дуже добре.

 — Чи підтримали на голосуванні члени Комітету закордонних справ пункт, який був у проекті рекомендацій, щодо встановлення конкретних термінів уведення безвізового режиму між Україною та ЄС?

— Я хотів би, щоб ми грамотно трактували цей документ. Це  рекомендації Європарламенту. І в принципі, як я вже казав, ми сподіваємося, що вони будуть враховані, для нас це було б дуже добре. Але щодо безвізового режиму, то в нас є План дій, який ми успішно виконуємо. Нещодавно чотири місії ЄС здійснили візити в Україну  і зробили оцінку виконання так званої законодавчої частини Плану дій щодо безвізового режиму. Найближчим часом вийде друга доповідь ЄС, яка оцінюватиме виконання нами умов щодо Плану дій. Я гадаю, що незабаром буде прийнято рішення про перехід до другої, імплементаційної фази безвізового режиму. Тобто поки що триває процедурна технічна робота. Тому, на мою думку, саме політична підтримка з боку Європарламенту — це додатковий стимул для Єврокомісії зробити позитивні висновки щодо безвізового режиму.

Вікторія ВЛАСЕНКО,
«Урядовий кур’єр»