ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

На початку літніх канікул між Україною та ЄС запрацює угода щодо спрощеного порядку видачі віз

Цю угоду вчора ратифіковано в Європейському парламенті у Страсбурзі під час чергової сесії. Хоч напередодні, під час її обговорення, у сесійному залі виникла дискусія між депутатами з приводу неналежного захисту прав сексуальних меншин. Зокрема йшлося про внесення до Верховної Ради закону  про заборону пропаганди гомосексуалізму, який було схвалено у першому читанні.

Просто скоро вибори…

Деякі євродепутати пропонували поставити у пряму залежність подальший діалог Києва і Брюсселя з приводу лібералізації візового режиму із захистом інтересів гей-спільноти України. Проте широкої підтримки у Європарламенті ця ініціатива не знайшла.

— Правду кажучи, не бачу тут зв’язку, — сказав у коментарі «УК» євродепутат Крістіан Вігенін (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів»). — Питання захисту прав гей-спільноти завжди перебуває в центрі уваги Європарламенту, і не лише тоді, коли йдеться про Україну.

Представник України при ЄС Костянтин Єлісеєв також вважає, що хоча питання захисту інтересів представників сексменшин важливі, вони не повинні бути прямо пов’язані з лібералізацією візового режиму між Україною та ЄС.

— На мій погляд, це два паралельних процеси, але їх не можна ставити у пряму залежність один від одного, — сказав «УК» Костянтин Єлісеєв. — До речі, в Угоді про асоціацію ми чітко прописали те, що Україна дотримуватиметься фундаментальних прав і свобод, серед яких і права сексменшин. Тому я хотів би заспокоїти всіх, хто висловлює сумніви з цього приводу. Україна  як надійний міжнародний партнер поважатиме взяті на себе зобов’язання.

Український дипломат вважає, що згадування у виступах окремих євродепутатів стану захисту прав гей-спільноти в Україні під час дебатів щодо угоди про спрощений порядок видачі віз пояснюється початком передвиборчої кампанії до Європарламенту. «Тому я  спокійно ставився б до того, що прозвучало в сесійній залі з цього приводу, і не драматизував би ситуацію», — наголосив Костянтин Єлісеєв.

Поки що з візою, але простіше

Тепер щоб угода про спрощений порядок видачі віз почала працювати, документ повинен пройти через певні юридичні процедури всередині ЄС. Спочатку її буде передано на розгляд країн — членів ЄС, потім — на затвердження Ради міністрів ЄС. Формально вона набуває чинності першого дня наступного місяця після обміну між сторонами ратифікаційними нотами про виконання відповідних внутрішніх процедур. «Очікую, що українці зможуть скористатися перевагами цієї угоди вже на початку літніх канікул», — сказав Костянтин Єлісеєв. За його словами, вона великою мірою доповнює попередню угоду про спрощення і порядок видачі віз, яка чинна протягом останніх 4—5 років. Нова угода надасть можливість отримувати візи за спрощеною процедурою чотирьом категорія громадян: представникам неурядових організацій, які подорожують для участі у семінарах і «круглих столах», професійних об’єднань (наприклад автоперевізники, художники, артисти), журналістського корпусу  і релігійних громад. «Також важливим новим елементом цієї угоди є й те, що вона передбачає безвізовий режим для власників біометричних службових паспортів», — розповів Костянтин Єлісеєв.

На думку Крістіана Вігеніна, ухвалення цієї угоди значною мірою наближає Україну до запровадження безвізового режиму з ЄС. «Знаю, що дехто із членів Європарламенту скептично ставиться до досягнень українського уряду на шляху до підписання Угоди про асоціацію, — сказав він. — Проте більшість депутатів вважають, що потрібно обов’язково підтримувати ті кроки, які сприятимуть поліпшенню і зміцненню контактів між Україною та ЄС на міжособистісному рівні».