ВИСОКЕ МИСТЕЦТВО

Успіх економічних реформ можливий лише за умови належного ставлення держави до гуманітарної сфери

На Трійцю Європейська площа столиці зусиллями українських митців перетворилася на велику оперну сцену під відкритим небом. Щорічний фестиваль «Сходи до неба» зібрав зірок опери та класичного мистецтва, для яких Україна — не порожній звук. Вони тут народилися, вивчилися, хочуть якомога більше й частіше виступати перед рідними глядачами. І не їхня вина, що нині, скажімо, і Анатолій Кочерга, й Ольга Микитенко, і Василь Попадюк живуть і працюють в Австрії, Німеччині чи Канаді відповідно.

За два дні до початку грандіозного видовища з учасниками й організаторами фестивалю зустрівся Прем’єр-міністр Микола Азаров. Йому припала до душі нагода невимушено поспілкуватися із зірками опери першої величини, вислухати їхні пропозиції, поділитися планами уряду, спрямованими на підтримку мистецької сфери.

Відверта розмова, як і сам фестиваль, змусили задуматися: що ж треба зробити владі, аби видатні діячі сучасного мистецтва тішили своїм талантом не лише закордонну, а й українську публіку? Талантів бо ж у нас багато, поділився думками Микола Азаров, а от реалізувати їх, спираючись на можливості держави, її прямий обов’язок.

Учасники зустрічі були одностайні в тому, що фестиваль організовано для простих людей, від душі й щирого серця. На жаль, нашими зірками захоплюється мало не весь культурний світ, а от вдома про них знають надзвичайно мало. На національному рівні немає бодай натяку на координацію зусиль із популяризації власних надбань.

Таким талантам гріх не аплодувати. Фото Олега МАРКЕВИЧА

«Окрім кількох міст, які можна перелічити на пальцях однієї руки, на Батьківщині я майже не виступала, — нарікає заслужена артистка України, провідна солістка Aalto Theater із німецького Ессена Ольга Микитенко. — На відміну від Європи, зокрема Німеччини.

За першим покликом згодні прилетіти на рідну землю і всі інші. В них є величезне бажання поділитися з нами всім тим, чого вони досягли власним талантом і копіткою працею. Зробити все, аби зацікавити молодь долучатися до високого мистецтва.

Багато пропозицій прозвучало за «круглим столом» у приміщенні Клубу Кабінету Міністрів. Микола Азаров пообіцяв славетним землякам вплинути на керівництво Першого Національного телевізійного каналу, який фінансується з державного бюджету, щодо створення тематичних програм. А профільний міністр одержить доручення розробити механізми координації державних органів щодо всебічної підтримки гуманітарної сфери.

Погодився він і на пропозицію зведення в Києві великої концертної зали для оперних та інших класичних виступів, якою столиця чомусь досі не може похвалитися. За словами глави уряду, на початок будівництва можна розраховувати в 2013—2014 роках. За умови стабільного економічного розвитку і наявності відповідних ресурсів.

Зірки ж переконані, що відродження країни й успіх економічних реформ приречені без затвердження культури як найпотужнішого стимулу натхнення та об’єднання людей. І керівники держави зобов’язані подати приклад громадянам, особисто буваючи на концертах класичної музики.