ПРОБЛЕМА

На доступне житло ажіотажного попиту немає

Інна КОСЯНЧУК, Олег ЧЕБАН, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Oлександр ВЕРТІЛЬ

Те, що часи отримання безплатного житла минули безповоротно, здається, усвідомили всі. Нині для черговиків пропонується інша схема покращення квартирних умов - програма "Доступне житло". Тут частину коштів доведеться сплачувати зі своєї кишені. Та чи значно вона зменшить кількість сімей, що стоять на квартирному обліку?

Київ: потрібні компенсаторні механізми

У столиці на 1 січня 2011 року на квартирному обліку перебувало 112 473 сім'ї. За минулий рік черга скоротилася на 2827 сімей. Одні придбали житло за муніципальними програмами, іншим міська влада виділила безкоштовні квартири. Цьогоріч планується побудувати за програмою доступного житла майже 1700 квартир. На це з міського бюджету передбачено 253,3 млн грн. Свої кошти додасть і держава, і самі майбутні новосели.

Як зауважив голова КМДА Олександр Попов, програма будівництва доступного житла у Києві на 2010-2017 роки передбачає зведення майже 27,7 тис. квартир за схемами фінансування: "50х50", "70х30" та "50х30х20". За програмою "Доступне житло" працівники бюджетної сфери зможуть придбати квартири за півціни - половину вартості квартири компенсуватимуть з державного та міського бюджетів.

Безумовно, все це добре. Ось тільки якщо щороку доступне житло зможе придбати лише 1-2% черговиків, черга зникне явно не скоро. До того ж не всі, хто стоїть на обліку, можуть відкладати гроші на житло через низькі зарплати. Отже, заможніші вже житимуть у власних квартирах, навіть якщо вони пізніше стали на чергу, а бідніші все ще намагатимуться зібрати кошти...

Адже якщо ціна одного квадратного метра - 4 тис. грн, учасникам програми за, наприклад, 40-метрову квартиру треба заплатити 160 тис. грн. При зарплаті 2-3 тис. гривень заощадити таку суму неможливо. Так само, як і взяти кредит у банку - хто ж позичить гроші людині з малими доходами? Голова КМДА Олександр Попов переконаний, що таких людей треба підтримати. Він спрямував до НБУ лист, де попросив передбачити якісь компенсаторні механізми для банків, які підтримають цю програму.

Вінниця: знизили відсоткову ставку

На житловій черзі - понад 20 тис. вінничан, і рухається вона мляво. А ціни на житло "кусаються". У новобудовах 1 кв. м загальної площі коштує 5200-7500 грн, на вторинному ринку - 4800-5400 грн. Для більшості це великі гроші. Та торік у Вінниці започаткували програму муніципального житла. Воно трохи дешевше тому, що зроблено здешевлення за рахунок коригування кошторисної документації та оптимізації витрат на інженерні мережі. Зводять будинки, у яких - лише одно-та двокімнатні квартири. Перший з них ввели в дію ще в жовтні. 73 родини "бюджетників" придбали квартири, виклавши за квадрат по 4200 грн.

- Я працюю учителем 8 років. Із сім'єю мешкали в гуртожитку. Муніципальне житло зараз найвигідніший варіант. На кожному квадратному метрі я зекономив тисячу гривень порівняно з тим, якби купував його в інших новобудовах. За кредит ще не розрахувався і де в чому доводиться собі відмовляти, але ж маємо власний куток! - сказав один з новоселів, Михайло.

Виконком міської ради своїм рішенням продовжив дію програми "Муніципальне житло м. Вінниця".

- Нині зводиться 10-поверхівка на 106 квартир по вулиці Смирнова, що на Старому місті, - розповідає начальник управління економіки Вінницької міської ради Галина Якубович. - У середньому площа однокімнатної квартири становитиме 44,54 м2, двокімнатної - 71 м2. Через інфляцію й подорожчання будматеріалів ціна квадратного метра трохи зросла і становить 4700 грн. Та за весь період будівництва вона вже не зміниться. В цьому будинку, крім бюджетників, квартири зможуть купити вінничани з інвалідністю, молодь, ветерани праці, багатодітні родини. Як і раніше, учасники програми мають сплатити перший внесок у розмірі 30% від вартості житла.

Приємна новина: партнер програми - банк "Аркада" - зменшив ставку іпотечного кредиту до 15-17% (раніше вона була 19%). За жеребкуванням 39 городян вже визначились, квартири за якими номерами їм дістануться. Здати будинок в експлуатацію заплановано у грудні цього року.

Полтава: намагаються домовитись

У селищі Щербані Полтавського району за програмою "Доступне житло" добудовують 10-поверхівку на 374 квартири. Її "Київміськбуд" споруджує у вигідному місці - поруч із зупинкою міського транспорту, є тут супермаркет, місце для відпочинку з дітьми... Торік на урядовому рівні цей будинок було включено до переліку об'єктів незавершеного житлового будівництва з високим ступенем готовності, і він увійшов до програми будівництва (придбання) доступного житла. Під цю програму визначено 93 квартири загальною площею 6042 кв. м вартістю 1 кв. м житла 5200 гривень.

Та бажаючих купити це дешеве житло менше, ніж пропозицій. Як повідомили голова Полтавської облдержадміністрації Олександр Удовіченко та президент АТ ХК "Київміськбуд" Михайло Голиця, нині в будинку 91 вільна квартира. Тож черговики Полтави і Полтавського району можуть їх придбати за програмою "Доступне житло". Вони мають сплатити 70% від ринкової ціни житла, решту - 30% - погасить держава. За інформацією Олександра Удовіченка, у планах - домовитися з керівництвом Полтави, щоб додатково 20% вартості житла взяв на себе міський бюджет. Якщо це вийде, черговики платитимуть ще менше - 50% від ринкової суми.

Сумщина: чекали 30 років

Останніми роками край не може похвалитися частими новосіллями, як це було, приміром, у 70-80-ті. Однак і про повне затишшя на будмайданчиках не йдеться. Недавно в Сумах на вулиці Інтернаціоналістів ввели в дію першу багатоповерхівку, споруджену в рамках програми "Доступне житло". Із 70 квартир 16 призначені для молодих сімей, які одержали від держави матеріальну підтримку на загальну суму 853 тис. грн. Серед новоселів - родини робітника ВАТ "Сумське НВО імені Фрунзе" Івана Тетерєва, медика Світлани Кравчук та інших. Вони чекали цього дня відповідно 30 і 25 років.

Як розповів директор Сумського регіонального Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Володимир Братушка, будівельники бездоганно виконали роботу, звівши сучасне комфортабельне житло. Тут встановлені автономні енергозберігаючі двоконтурні котли, лічильники, пластикові вікна, балконні блоки. До кінця року в рамках програми "Доступне житло" планують звести ще одну висотку.

Програма приваблює насамперед назвою. Якщо проаналізувати її глибинну суть, стає очевидним, що доступне житло не таке вже й доступне. Насамперед через невисоке матеріальне благополуччя майбутніх новоселів. Якщо виділені державою минулорічні 853 тис. грн поділити на 16, виходить, що кожна сім'я одержала трохи більше 50 тисяч підтримки. Так, підмога вагома. Але це приблизно чверть загальної вартості середньостатистичної сумської квартири. Решту 150 треба ще "нашкребти". Це вдається далеко не кожному.

Нині в області на квартирному обліку майже 57 тис. осіб, з них в обласному центрі понад 16 тисяч. Як рухається черга -зрозуміло без додаткових пояснень. Фонд розраховує протягом 2011 року охопити програмою 80-100 осіб (залежно від державного фінансування). Навіть за такої оптимістичної цифри легко підрахувати, скільки років потрібно, аби омріяних пільгових метрів дочекалися ті, хто стоїть у черзі 10 і більше років. До того ж, не кожен бажаючий може потрапити до заповітного списку, оскільки треба відповідати низці обов'язкових "параметрів", у тому числі пов'язаних з пропискою, наявністю дітей, житла в батьків тощо. Найвищий відсоток оптимізму в мешканців Сум, де програма хоч якось працює. Щодо райцентрів, а тим паче сільської місцевості, говорити про перспективи пільгового придбання житла поки що не випадає...

ДOВІДКA "УК"

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ прогнозує у 2011 році завершення будівництва і здачу в експлуатацію 27 житлових будинків за програмою "Доступне житло". Ця програма передбачає оплату за рахунок держави покупцям-черговикам 30% від вартості квартири. Решту - 70% - покупець доплачує своїми коштами.

КOМПЕТЕНТНO

Олександр НЕПОМНЯЩИЙ,
директор департаменту житлового
будівництва, будіндустрії
та промисловості будматеріалів
Мінрегіонбуду та ЖКГ:

- Торік майже 1 тис. киян хотіли взяти участь у програмі "Доступне житло", але бюджет тоді не зміг внести свою частку. У Києві живуть заможніші люди, ніж в інших населених пунктах. Якщо для вчителя міста це велика сума, для сільського вчителя вона взагалі непідйомна. 30% вартості житла погашає держава. І нині є домовленість з Ощадбанком України про те, що решту суми - 70% - Ощадбанк може дати як кредит під 16% річних у гривнях. Хоча ми вважаємо, що це великий відсоток. А в заставу взяти ті 30% субсидії, які держава дає безплатно. Крім того, не тільки керівник міста Києва звертався в Нацбанк. Є відповідне доручення Президента, і Прем'єр-міністр не залишає поза увагою цю проблему. Сьогодні йдеться про те, що державна іпотечна установа могла б надавати кошти банку під 11% на рефінансування, а банки можуть уже видавати кредити і забудовникам, і фізичним особам під 13-14%. Отже, добре, що держава якусь частину вартості такого житла бере на себе, але є можливості й кредитування. Більше того, ми сподіваємося, що ця процентна ставка надалі знижуватиметься. Адже сьогодні знижується депозитна ставка - за рахунок того, що банки перенасичені грошима.

ДO РЕЧІ

Дешеві квадратні метри "поза програмою"

А як бути тим, хто на квартирній черзі не стоїть, але хоче купити житло за невеликі гроші? Фахівці з нерухомості кажуть, що ціни на ринку нерухомості зараз трохи падають -затишшя. Покупці не можуть платити дорого.

Та якщо продавці вторинного житла ще вичікують, на первинному вже з'явились "умовно-демпінгові" квартири. Ми знайшли оголошення про продаж квартир у новобудовах передмістя Києва по... $400-500 за кв. м! Втім, дешева рибка, як кажуть, - не дуже смачна юшка. Бо розташовані вони "в цоколі", тобто вікно - на висоті 1,8 м від землі. До того ж там не можна прописатись, бо ці квартири за документами є нежитловими приміщеннями.

Звичайні ж квартири можна придбати по $800 за квадрат -теж у передмісті столиці, яке останнім часом почало втрачати привабливість серед потенційних покупців, котрі працюють у Києві. Дмитро, який приїхав до Києва з одного з райцентрів Житомирщини, уже назбирав грошей на дешеву квартиру в передмісті. Але коли порахував, скільки коштує нині проїзд до Києва й назад, відмовився від покупки...