26 січня — Міжнародний день митника. Сьогодні робота митних органів України спрямована на захист економічних інтересів держави, боротьбу із злочинністю, забезпечення реалізації вимог митного законодавства. Праця цих людей має особливу цінність і значення для розвитку соціальної та економічної сфер країни.

Міністерство доходів і зборів затвердило Концепцію міжнародної діяльності на 2013—2018 роки. Відповідно до неї у роботу відомства запроваджуватимуть загальновизнані норми і стандарти в податковій та митній сферах. Це забезпечить економічну, фінансову та інвестиційну конкурентоздатність держави, створить сприятливі умови для ведення бізнесу та здійснення зовнішньоекономічної діяльності. А також сприятиме підвищенню якості податкового і митного сервісів, зокрема  автоматизація  процесу призведе до істотного зменшення  часу на здійснення митних процедур.

Як повідомили «УК» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, протягом 2013 року на  урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет від заявників надійшло 236  звернень з питання митної справи.  На розгляд Міністерства доходів і зборів  надіслані 44,5% з них, решта  до інших органів виконавчої влади. Найчастіше зверталися жителі Києва, Волинської, Львівської  та Донецької областей.

Митники обіцяють докласти зусиль, аби процедура контролю не затягувалася в часі. Фото Володимира ЗAЇКИ

Громадян цікавили правила вивезення та ввезення товарів, валюти, а найбільше —  правила переміщення через кордон та використання на території України транспортних засобів. Порушувалися питання митних платежів, зокрема щодо  звільнення від сплати та надання пільг при оплаті митних зборів. У деяких випадках заявники скаржились на затримку при проходженні митного контролю та зверталися з проханням прискорити цю процедуру.

Також надходили звернення щодо роз’яснень митного законодавства. Часто громадяни вносили пропозиції  щодо вдосконалення митної справи. Зокрема, на урядову телефонну «гарячу лінію» звернувся житель Турківського району Львівської області  з пропозицією збільшити розмір держмита при імпорті м’яса з-за кордону, що сприятиме підтримці вітчизняного виробника цієї продукції. 

Варто відзначити й оперативність вирішення питань. Заявник з Полтави, працівник консалтингової фірми, звернувся з проханням посприяти у прискоренні митного оформлення товару (бурове долото) відповідно до чинного законодавства України. Заявник повідомив, що понад три місяці не вирішується це питання. За інформацією Полтавської митниці Міндоходів, митне оформлення товару було здійснено відповідно до митного законодавства, товар випущено у вільний oбiг на митну територію України. 

З Києва на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулася жінка з проханням пришвидшити отримання посилки, надісланої з Індії, з медичними препаратами. Її   чоловік  терміново потребував саме цих ліків. У Міндоходів зреагували оперативно: митний контроль міжнародного поштового відправлення прискорили. Питання було вирішено, хвора людина отримала необхідні їй ліки.

Загалом за період з  13 по 20 січня   на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет звернулося 14 825 заявників.

0800-507-309 Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центруwww.ukc.gov.ua