Ще півтора року тому дітьми війни в Україні називали лише літніх нині людей, дитинство яких припало на часи Другої світової. На жаль, нині так можна назвати чи не всіх неповнолітніх країни, яких так чи так торкнули бойові дії та їх наслідки. Отже, дорослим слід помножити зусилля для захисту прав малюків у ці нелегкі часи. Що саме роблять нині для цього, розповіли фахівці.

Не до інтернату, а в родину

— Держава має бути гарантом захисту прав дитини. Має робити те, що 8 мільйонів маленьких українців через вік поки що самі зробити не можуть: захищати їхнє право на життя, безпеку і стабільність, на здоров’я, освіту, виховання в родині, а також забезпечити дотримання прав 300 тисяч хлопчиків та дівчаток, які змушені були покинути домівки через окупацію територій або ведення там бойових дій, — наголосив заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко.

І додав, що нині дуже важливе забезпечення права дитини на виховання в родині. За його словами, протягом останніх кількох років маємо позитивну тенденцію зменшення кількості дітей-сиріт та малюків, позбавлених батьківського піклування. Якщо у 2011 році їх було майже 96 тисяч, то у 2014-му їхня кількість зменшилася до 84 тисяч. З них 73 тисячі, або 88% малюків, які втратили власні родини, нині взято під опіку чи піклування, виховують у прийомних сім’ях або у дитячих будинках сімейного типу. Щоб полегшити їм життя, держава щороку збільшує соцвиплати на цих діток. Так, у держбюджеті на 2015-й фінансування збільшено на 13% порівняно з минулим роком.

Також фахівці міністерства працюють над створенням єдиного банку даних щодо дітей, який полегшить ідентифікацію та відновлення документів тим з них, хто перемістився із зони проведення АТО на мирні території без супроводу дорослих. А таких за останній час було понад 200.

Протягом 2014 року і п’яти місяців 2015-го на підконтрольних владі України частинах Донбасу було всиновлено 345 дітей. Серед усиновителів 276 — українські і 79 — іноземні.

Директор департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики Руслан Колбаса уточнив, що деякий час усиновлення на території Донецької та Луганської областей не відбувалося, але у зв’язку з певною стабілізацією ситуації на підконтрольній українській владі території усиновлення було відновлено. На непідконтрольній території усиновлення не відбувається зовсім, наголосив фахівець.

Право на освіту і здоров’я

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Аксана Філіпішина зауважила, що одне з основних прав дитини — право на освіту. За вітчизняним законодавством, малюки з 5 років повинні відвідувати дитсадки, а далі мають право на повну загальну середню освіту. Але якщо до цього року в законодавстві було передбачено, що закриття будь-якого навчального закладу мало бути погоджено з місцевою громадою, то нині цю норму скасували. І рішення приймають самі місцеві органи влади. Але сумна статистика свідчить, що лише протягом 2014 року в Україні закрили 2100 дитсадків і 1700 шкіл. Що буде після цього нововведення — важко уявити.

На непідконтрольній території нині залишилося понад 900 шкіл і садочків, де «нова влада» править свої порядки. Тож тривожить ситуація щодо школярів, які там залишилися. Певна частина з них навчалася дистанційно й готувалася до складання ЗНО на території, підконтрольній українській владі.

На попередньому засіданні комісії з питань охорони дитинства у Мінсоцполітики та МОН ішлося про те, що процес відлагоджено: діти безперешкодно потраплятимуть на контрольовану територію, їх організовано розміщуватимуть у навчальних закладах, вони матимуть місце для ночівлі, а після іспитів, якщо забажають, зможуть так само безперешкодно поїхати назад. Та врешті із заявлених понад тисячі одинадцятикласників, які мали приїхати для складання іспитів, перетнути блокпости вдалося лише 200. А за цифрами — дитячі долі. Адже не отримавши атестата про середню освіту, ці підлітки не зможуть далі подати документи до ВНЗ, щоб здобути професію, про яку мріяли.

Є проблеми і з реалізацією дітьми права на здоров’я. Так, існує пакет обов’язкових щеплень, які повинна отримати дитина, щоб її прийняли до дитсадка, а згодом — до школи. І якщо у 2012-му рівень забезпечення наприклад туберкуліном становив 90% потреби, то на кінець 2014-го — 4,7%. І це тоді, як у деяких областях лікарі констатують епідемію туберкульозу з огляду на кількість хворих на тисячу населення. Ситуація з іншими вакцинами трохи краща, та не набагато. А невакцинованих дітей просто відмовляються приймати до закладів освіти. І таких сигналів до офіса уповноваженого надходить чимало. Тож на це мають звернути пильну увагу імісцеві органи влади, і фахівці МОЗ. Нині тривають перемовини щодо постачання вакцин за сприяння ЮНІСЕФ. Тож є сподівання, що проблему буде розв’язано максимум протягом півроку.

ОФІЦІЙНО

Цього року оздоровлять майже 2 мільйони дітей

Представник офіса Уповноваженого Президента України з прав дитини Олена Ремінь поінформувала, що, попри війну, розпочався сезон оздоровлення школярів. Цього року заплановано оздоровити 1,9 мільйона дітей шкільного віку з усіх куточків України. На «гарячу лінію» Уповноваженого з прав дитини батьки найчастіше скаржаться на те, що путівки порівняно з минулим роком здорожчали принаймні на 20%. Адже віднині цим закладам доводиться платити податок на землю й нерухомість, чого не було раніше, а також відчутно зросли в ціні комунальні послуги та продукти харчування. Отже, подорожчання путівок об’єктивне. Але батькам від того не легше, бо значна частина дітей залишиться вдома, «відпочивати на асфальті». Тож слід провести роз’яснювальну роботу і для самих дітей, і для батьків щодо безпеки поведінки на вулиці, в дорозі, біля водойм, у лісі, у місцях, де збирається багато людей тощо.

Сергій Устименко також повідомив, що за державні кошти і з допомогою неурядових організацій та закордонних партнерів Мінсоцполітики забезпечує оздоровлення дітей-переселенців. З початку цього року понад 500 дітей із сімей, що постраждали внаслідок воєнного конфлікту, отримали змогу відпочити у країнах Західної Європи. А ще місцеві органи влади формують групи з дітей, батьки яких є учасниками АТО, для відправлення їх на оздоровлення за недержавні кошти, яких уже акумулювали понад 600 мільйонів гривень. Так, на Миколаївщині є база відпочинку, куди днями вирушила на відпочинок перша група таких дітей і підлітків. І таких баз, санаторіїв і будинків відпочинку в Україні працюватиме протягом літа чимало.