ШАХ І МАТ

Українка стала чемпіонкою континенту серед дівчат до 16 років

Днями у Празі завершився чемпіонат Європи з шахів серед юнаків та дівчат, на якому наші спортсмени здобули чотири медалі. Чемпіонкою Європи серед дівчат до 16 років стала харків’янка Марія Танцюра. У найстаршій групі дівчат до 18 років Анастасія Рахмангулова з Миколаєва виборола бронзову медаль.

Дві медалі здобули також  хлопці в групі до 10 років: Віктор Матвіїшен  з Вінниці  посів 2 місце, а Кирило Шевченко з Краматорська  — 3.

У десятку найсильніших увійшли також Надія Шпанько (Вінниця) — 6 місце (дівчата до 10 років) та Еміль Мірзоєв (Одеса) — 8 місце (юнаки до 16).

Як повідомляє офіційний сайт Федерації шахів України, загалом у семи вікових групах взяли участь 1173 юні шахісти із 46 країн. Найбільше медалей у представників Росії — 10 (5 золотих, 3 срібні і 2 бронзові). Решта делегації завоювала меншу кількість медалей, ніж Україна. У Вірменії одна  золота і дві срібні, по дві медалі завоювали Польща (обидві золоті!), Болгарія, Грузія, Ізраїль, Іспанія.

А вчора у Стамбулі  стартувала Всесвітня шахова Олімпіада, участь у якій у ранзі чинних  олімпійських чемпіонів бере українська команда у найсильнішому складі: Василь Іванчук, Руслан Пономарьов, Павло Ельянов, Захар Єфименко та Олександр Моїсеєнко.