Торік 16 вересня відбулася ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав із цієї інформації, щоб нагадати присутнім, що з 1 січня на повну потужність має запрацювати угода про зону вільної торгівлі з ЄС. «Росія не матиме права на наше суверенне рішення щодо євроінтеграції. Ми готові до запровадження цією країною ембарго на наші товари і дамо їй гідну відповідь. Наші ринки — європейські. Хто захоче з нами працювати на рівних умовах, будь ласка», — означив позицію глава уряду.

Рішення Світового банку надати кредит 500 мільйонів доларів на розвиток фінансового сектору він назвав свідченням високої підтримки західними партнерами українського плану реформ. Прем’єр попросив членів коаліції виявляти політичну волю й усвідомити, що саме від них залежить майбутнє країни. Тож слід ухвалити зміни до державного бюджету щодо підвищення соціальних стандартів та підтримати угоду із кредиторами про реструктуризацію частини зовнішнього боргу. 

Відмову голосувати за ці законопроекти він сприйматиме за саботаж, за доказ того, що деякі з парламентаріїв підтримують «запровадження дефолту в країні» та дії Росії, а не реформаторські плани розвитку України. Глава уряду обурений, що наш парламент ухвалює лише 35% потрібних для розвитку держави законів. Цьому відверто дивуються керівники інших європейських країн, котрі також проводили зміни. На запитання: «Чому в нас такий низький рівень підтримки?» Арсеній Яценюк відповів без вагань: «Це питання політичної культури. Ми відкриті до професійного діалогу з Верховною Радою. Без нього не зможемо змінити країну».

Тарифи ЖКГ мають невдовзі стати предметом громадського обговорення. Фото з сайту hyser.com.ua

Про внутрішні гострі кути

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про затвердження нової тарифної сітки за 25 розрядами. Працівники першої категорії отримають від уряду додаткових 19% виплат відповідно до рівня їхньої нинішньої заробітної плати. Пенсіонери матимуть додаток 13%.

«Щоб забезпечити гарантовано високу виплату коштів учителям, лікарям, працівникам культури, уряд затвердив цифри щодо кожного з розрядів. Постанова набуде чинності, щойно Верховна Рада проголосує зміни до держбюджету. Після цього ми одразу здійснимо виплати для 12,5 мільйона громадян», — розкрив план дій Арсеній Яценюк.

Керівників місцевих владних органів він особливо попросив довести до кожного громадянина кошти, які надасть уряд. За даними Прем’єра, у деяких областях є заборгованість із заробітної плати не з державного, а з місцевих бюджетів. «У них на рахунках гроші є. Чому додаткові доходи у вигляді 40% не перерозподіляють між районами, які потребують допомоги? Загальний обсяг заборгованості — 53,4 мільйона гривень. Це незначний показник, однак річ не в цифрі, а у ставленні влади до людей, — не приховував обурення глава уряду. — Ви не справляєтеся з обов’язками. Це неприпустимо, коли гроші в казні є, а в кишенях людей нема. Чому керівники міст не вживають заходів дисциплінарного стягнення? Майте совість. Закрийте заборгованості перед учителями, лікарями!»

Зважаючи на це, Кабінет Міністрів виніс догану 34 керівникам районних державних адміністрацій. До речі, найбільший рівень недбальства зафіксовано в Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Попри це уряд висловив готовність і надалі допомагати дотаційним районам. Цього дня затверджено порядок допомогти 30 містам та 400 районам. Перший транш дотацій із державного бюджету становить мільярд гривень.

А ще Кабмін ухвалив рішення надати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 21,5 мільярда гривень. Ці кошти він попросив невідкладно розподілити між вкладниками ліквідованих комерційних банків. Загалом щодо цієї структури Арсеній Яценюк висловився так: «Майно банків у фонді повинно продаватися прозоро і чесно — це джерело доходів, щоб погашати заборгованість. Система фонду має бути прозорою. Там слід навести лад».

Анонсував він і додаткові надходження у вигляді кредиту від німецького державного банку KfW на стабілізацію енергетичного сектору — йдеться про 200 мільйонів євро.

Зміни прізвищ замало

Арсеній Яценюк вимагає від керівництва Державної фіскальної служби виправити помилки на митниці за останні три місяці й попросив, щоб за всіма оприлюдненими у ЗМІ фактами їхньої протиправної діяльності було проведено розслідування. На його переконання, зміна прізвищ у верхівці Державної фіскальної та Державної митної служб не впливає на ефективну роботу структур. Потрібна радикальна й кардинальна зміна самої системи.

Згідно із завданням глави уряду, слід затвердити нову структуру ДФС, а всіх її керівників «вивести за штат». До лав підрозділів служби в областях чи районах він попросив добирати людей на прозорій конкурсній основі, із залученням бізнес-омбудсмена, громадськості, бізнесменів.

Щоб припинити корупційні дії в цій службі, Кабінет Міністрів вирішив запровадити єдиний підхід і форми розмитнення товарів. «Уряд вніс пропозицію щодо необхідності запровадження експерименту в чотирьох областях. Доходи від митниці, які перевищують індикативні показники, розподіляються за формулою: 50% у місцевий і стільки само — у державний бюджет», — пояснив Прем’єр.

А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вніс рішення на розгляд уряду про ліквідацію всіх територіальних підрозділів МВС. Замість них функціонуватимуть підрозділи Національної поліції. До чинних міліціонерів Арсеній Яценюк звертався із проханням: «Кожен з вас може стати українським поліцейським. Ми нікого не викинемо на вулицю. Звертаємося до тих, хто хоче служити присязі: вам треба лише пройти тести, тренування і змінити філософію й підходи до служби».

Насамкінець Арсеній Яценюк висловив бажання провести 18 вересня публічні слухання з тарифоутворення. Головні питання в цьому розрізі: як підписували газові договори тепер і раніше; які були економічні збитки; за яку суму газ нині закуповують, продають і як деякі політики грають на цій темі задля підвищення своїх рейтингів. «Дискусія має бути жорсткою, з фактами і доказами. Я звернувся до керівництва Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, узяти в цьому процесі активну участь. Настав час розставити крапки над «і». Ми готові це зробити», — опосередковано звернувся до парламентаріїв Прем’єр.