ПЕРЕГОВОРИ

У Брюсселі Андрій Клюєв узгоджував подальші кроки нашої держави у напрямку зближення з ЄС

Остаточну крапку в переговорах Києва і Брюсселя щодо Угоди про асоціацію, включаючи створення зони вільної торгівлі, буде поставлено під час саміту Україна — ЄС, проведення якого заплановано на 15 грудня нинішнього року. Таке переконання висловив перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв у Брюсселі на конференції «Україна 20 років: виклики для майбутнього».

«Протягом останніх місяців ми практично вийшли на вирішення ключових проблемних питань створення зони вільної торгівлі. Ми розраховуємо, що переговори, які проходять на цьому тижні в Брюсселі, дадуть нам змогу вийти на остаточні домовленості. Фінальна крапка в переговорах повинна бути поставлена на саміті Україна — ЄС», — сказав посадовець.

Реформи залежатьвід Європи

Андрій Клюєв нагадав, що, укладаючи Угоду про асоціацію і створюючи зону вільної торгівлі з ЄС, наша держава свідомо бере на себе комплекс зобов’язань щодо впровадження законодавства та стандартів Євросоюзу, порівнянних із зобов’язаннями країн-кандидатів на членство. «Саме тому чіткі формулювання щодо європейської перспективи Україні в тексті Угоди стали б адекватною відповіддю з боку ЄС, від якого багато в чому буде залежати успіх реалізації реформ в Україні», — заявив посадовець.

Він назвав й інше стратегічне завдання на цей рік для України — досягнення прогресу у запровадженні безвізового режиму з ЄС. «За рік-два напруженої роботи ми розраховуємо підійти до скасування візового режиму з ЄС», — зазначив перший віце-прем’єр.

Вже на зустрічі з членами Європейської Комісії з питань торгівлі Карелом Де Гухтом та з питань сільського господарства і розвитку сільської місцевості Дачіаном Чолошем Андрій Клюєв говорив про перебіг 18 раунду переговорів щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС (проходив із 19 по 23 вересня в Брюсселі). Тож головну увагу вони приділили принциповим для нас питанням доступу на європейський ринок української сільськогосподарської продукції. Переговори щодо цього мають завершитись найближчим часом.

Безвізовийпріоритет

А на зустрічі із членом Європейської Комісії з внутрішніх справ Сесілією Мальмстрьом перший віце-прем’єр висловив подяку за позитивні оцінки виконання Україною Плану дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Коли було порушено тему стосовно доповіді Єврокомісії щодо виконання Україною Плану дій, Андрій Клюєв запевнив Комісара ЄС у готовності української сторони до продовження активного діалогу у питаннях аналізу законодавства, прийнятого у рамках його виконання. Акцент було зроблено й на подальших діях української сторони, спрямованих на забезпечення  якісної реалізації Плану дій, зокрема у сфері боротьби з корупцією. Вже у жовтні експертна місія відвідає Україну з метою оцінки прогресу, досягнутого у виконанні Плану дій зі спрощення візового режиму.

Верховна ж Рада у найближчій перспективі ухвалить закони «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України». Запровадження безвізового режиму з ЄС, як, власне, й укладання Угоди про асоціацію, є пріоритетами політики уряду нашої країни. Тож продовжуючи цю думку, перший віце-прем’єр сказав, що Україна розраховує на підтримку Європейської комісії у переході на другий (імплементаційний) етап Плану дій вже до кінця цього року, повідомляє прес-служба урядовця.