УРЯДОВИЙ КОНТРОЛЬ

Прем'єр-міністр наголошує на жорстких санкціях до тих, хто отримує надприбутки від перепродажу продуктів харчування

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі направити комісії для вивчення цінової ситуації на продовольчому ринку у Волинській та Вінницькій областях. Таким чином розпочинається аналітична і контрольна робота щодо усунення цінових дисбалансів в регіонах, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

"Ми повинні отримати об'єктивну картину перед звітом керівників регіонів на засіданні Кабінету Міністрів, щоб дати принципову оцінку їх роботі, - підкреслив глава уряду. -Виправдання, що ціни на продукти підвищуються тому, що подорожчав бензин, що відбувається сезонне коливання або виросли світові ціни, уряд не приймає. Ціни на пальне зросли на 5 - 6%, а на картоплю, наприклад, у Тернопільській області - на 25%. А світові ціни на картоплю, якої у нас вдосталь, Тернопільську область взагалі ніяк не зачіпають".

Також Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Антимонопольному комітету разом з регіональними адміністраціями вжити визначених законом заходів там, де ціни збільшено невмотивовано. Наприклад, якщо закупівельна ціна гречки становить близько 7 гривень, а роздрібна - понад 15 гривень, то очевидно, що різниця - це надприбуток торгівлі.

"Ми повинні привести до тями нашу торгівлю й жорстко, невідворотно застосовувати законні санкції до тих, хто залазить у кишеню до громадян", - заявив Прем'єр-міністр.

Водночас Микола Азаров наголосив, що принципове розв'язання проблеми цінової стабілізації полягає у нарощуванні виробництва продукції та створенні сучасної інфраструктури торгівлі.

"Для тієї ж картоплі в принципі існують тільки три етапи руху до покупця: транспортування з поля на базу - раз. Переробка (сортування, сушіння, упакування) - два. І транспортування в магазин - три. Усе. Не може картопля раптово стати на чверть дорожче, - підкреслив Прем'єр-міністр. - Тому висновок однозначний: нашу оптову й роздрібну торгівлю потрібно модернізувати, розвертати до покупця. Не дозволяти цілій юрбі перекупників і торговельним мережам наживатися на покупцеві. От чому вже цього року ми почали будівництво великих оптових ринків сільгосппродукції".