ДІАЛОГ

У «Фейсбуці» Миколі Азарову вказали на деякі місцеві та загальнодержавні проблеми

Понеділковий робочий вечір глава уряду провів біля монітора, спілкуючись із користувачами соціальної мережі. Українці, а також громадяни ближнього зарубіжжя цікавилися зовнішньоекономічними перспективами нашої держави, подальшим розвитком інфраструктури, ставили запитання особистого характеру. Звернули увагу Миколи Азарова й на деякі проблеми…

Цими днями у Санкт-Петербурзі відбувається засідання глав урядів країн СНД, в якому бере участь і український Прем’єр. Тож його попросили дати оцінку перспективі підписання угоди про зону вільної торгівлі між державами Співдружності.

«Це питання на порядку денному, і дуже розраховую на підписання угоди про ЗВТ. Для України це настільки ж важливо, як і підписання аналогічної угоди про ЗВТ з ЄС. І там, і там близько третини нашого зовнішньоторговельного обороту. Це ринки, які потрібні для розвитку України», — зазначив Микола Азаров.

«Софіївка» залишила лише добрі спогади - про це Макола Азаров згадує навіть у «Фейсбуці». Фото Олега МАРКЕВИЧА

Не обійшли увагою відвідувачі сторінки глави уряду інноваційних питань. Один із користувачів повідомив, що направив Прем’єру електронний лист із пропозицію про впровадження пілотного проекту зведення будівель. За новою технологією, мовляв, можна будувати сейсмічно стійкі енергозберігаючі будинки зі швидкістю 15 поверхів за п’ять днів. Микола Азаров запевнив, що лист отримав і доручив експертам оцінити пропозицію та перспективи технології: «Чекаю на їхні висновки. У будь-якому разі, дякую за увагу і творчий пошук. Бажаю вам успіхів!»

Зацікавився Микола Азаров і повідомленням, що Укрзалізниця у 2012 році начебто має намір скоротити загальну кількість поїздів мало не на чверть і зняти 30 нічних маршрутів. Користувач наголосив на тому, що за деякими напрямками подеколи і так важко дістати квитки: «Навіщо ж Укрзалізниця зважилася на такі заходи?» Прем’єр подякував за те, що повідомили про проблему, і пообіцяв поцікавитися та розібратися.

Звернули увагу глави уряду на проблему автобусного сполучення між Уманню і Києвом, та Уманню і Одесою. Миколі Азарову скаржилися, що з цього містечка прямі автобуси не ходять — можна скористатися лише прохідними, та й то у разі якщо хтось виходить в Умані. Прем’єра запитали: можливо, спочатку потрібно розібратися з автотранспортним сполученням, а вже потім будувати аеропорти?

«Насправді потрібні як аеропорти, так і гарне автомобільне сполучення. Ще потрібна нормальна конкуренція між перевізниками, аби інтереси пасажирів забезпечувалися максимально. Над створенням таких умов, зокрема для Уманського та Одеського напрямків, я доручу попрацювати», — пообіцяв Микола Азаров.

Продовжуючи тему, Прем’єра запитали, чи планує уряд у 2012 році збільшити фінансування на експлуатацію регіональних автодоріг. Глава уряду зазначив, що у першому кварталі наступного року буде завершено здачу всіх об’єктів Євро-2012. Так вивільняться ресурси, зокрема й для будівництва доріг регіональної мережі.

А ось користувачка з Білорусі поцікавилася, чи спростять для українців процедуру купівлі/продажу валюти і закликала не повторювати помилок їхньої влади. Жителька білорусі зазначила, що у них валюту населенню і досі не продають, назвавши ситуацію «театром абсурду». «Нацбанк уже спростив режим обміну валюти. Сподіваюся, що це тільки початок руху в правильному напрямку», — відповів Прем’єр.

Напевно, одне із найемоціональніших звернень «пролунало» з Полтави. «Миколо Яновичу! Знаючи вашу тверду непримиримість перед обманом, здирництвом з простих людей, хочу повідомити таку інформацію. Нині всі міські лікарні Полтави підвищили тарифи на проведення аналізу крові до 65 грн для всіх жителів міста, незалежно від матеріального доходу сім’ї. Запитання: таке нововведення було прийнято профільним міністерством чи це особиста ініціатива полтавських медиків з подачі мера Мамая? Знаю, впевнена, що ви не залишите це питання без уваги і обов’язково розберетеся. Дякую».

«Інформацію прийняв до відома. Розберуся», — лаконічно відповів Прем’єр. (А в редакції «УК» подумали:  комусь буде непереливки).

Позитивний ажіотаж у відвідувачів сторінки Миколи Азарова викликали його фотографії з дендропарку «Софіївка», який він нещодавно відвідав. На одній із фотографій Прем’єр, озброївшись лопатою, саджає дерево. Тому кілька людей поцікавилися враженнями глави уряду від парку і запитали, чи полюбляє він працювати в садку. «В «Софіївці» мені справді дуже сподобалося. Чудова жива пам’ятка історії та культури ландшафтного мистецтва», — зазначив глава уряду. Він також розповів, що дерева йому доводилося саджати і раніше. А якщо є можливість, то Прем’єр займається у маленькому городі та садочку поблизу свого будинку.

Завершуючи спілкування, Микола Азаров повідомив, що у п’ятницю спробує знайти час і знову поспілкуватися у Фейсбуці: «Дякую всім за діалог!»