ПЕРСПЕКТИВА

У Дніпропетровську Прем’єр пообіцяв, що найважчі часи для ракетобудівників — позаду

Програма перебування глави уряду в космічній столиці України була досить щільною. Та головним стало відзначення 100 років від дня народження видатного конструктора ракетно-космічної техніки Михайла Янгеля. Відтак Прем’єр не міг не відвідати ДП «КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля» та ДП «ВО Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова».

У цеху збірки № 97 «Південмашу» великими металевими «олівцями» лежали майбутні «Зеніти» та «Циклони». А біля них на главу Кабміну чекали робітники. Микола Азаров привітав ракетників із подією та відзначив, що підприємство і ракетно-космічна галузь України мають хороші перспективи. «Вважаю, що найважчі часи позаду, з року в рік буде краще. Це я вам обіцяю. Обіцяю замовлення і роботу. А будуть замовлення і робота, буде і нормальна зарплата», — впевнено заявив він.

Працівники «Південмашу» скаржились главі уряду на низьку зарплату. Фото Олега МАРКЕВИЧА  

Прем’єр-міністр повідомив, що уряд прийняв рішення про надання державних гарантій за кредитом для виготовлення українськими підприємствами ракет і обладнання для космодрому Алкантара у Бразилії. Тож на завод прийдуть фінансові ресурси. «Космічну галузь ставимо на одне з перших місць», — наголосив Микола Азаров.

 Директор заводу Віктор Щеголь додав, що наразі підприємство працює переважно на комерційних замовленнях. «Ми виходимо на новий рівень. За тиждень отримаємо кредити, тож  буквально із сьогоднішнього дня починаємо повноцінно працювати», — сказав він.

«Південмашівці» згадали, як за радянських часів робили по вісім ракет на місяць,  тож  сьогодні теж здатні так працювати. «Давайте нам тільки роботу і гроші!» — заявили робітники й поскаржилися Прем’єрові, що їхні російські колеги отримують у рази більшу зарплату (40 — 60 тисяч рублів проти наших 1,5 — 2 тисячі гривень).

Стосовно актуального для Дніпропетровська питання метрополітену Микола Азаров запевнив, що до 2015 року він буде добудований. «Все, що пообіцяли, виконаємо. Ми слів на вітер не кидаємо, — заявив Прем’єр. — Цього року довелося тільки одних боргів виплатити на 90 млрд гривень. Однак на метро гроші знайдено і об’їзну дорогу почали будувати. Обов’язково все, що пообіцяли, побудуємо і зробимо. Тільки треба вибратися з тієї ями, в яку ми потрапили».

Микола Азаров побував на урочистостях з нагоди 100-річчя від дня народження М. Янгеля, що відбулися в Дніпропетровському академічному театрі опери та балету. Керівник уряду разом з головою Дніпропетровської облдержадміністрації Олександром Вілкулом та генеральним конструктором — генеральним директором Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля» Олександром Дегтярьовим зробив перші відбитки святкового штемпеля на урочистому спецпогашенні конверта та художньої поштової марки: «Михайло Янгель (1911 — 1971). 100 років від дня народження».  Прем’єр-міністр зачитав привітання колективам КБ «Південне» та «Південмашу» від Президента України Віктора Януковича і вручив Почесні грамоти Кабміну кращим ракетникам.

25 жовтня Микола Азаров відвідав з робочою поїздкою Дніпропетровщину. Фоторепортаж Олега МАРКЕВИЧА