СВЯТО 

Цього року честь першим приймати у себе делегації країн ЄС на День Європи випала місту на Південному Бузі

До Миколаєва прибуло близько 40 послів та консулів європейських держав, оскільки саме це місто стало переможцем відкритого конкурсу серед міст України на спільну організацію та проведення Дня Європи у 2011 році. Друге місце у конкурсі посіли Суми та Лубни Полтавської області. У цих містах наприкінці травня з робочим візитом побувають посли Євросоюзу та країн-членів ЄС.

Усього до Представництва ЄС в Україні надійшло 29 заявок від великих обласних центрів до міст регіонального значення. Новина про перемогу порадувала миколаївців і змусила міську та обласну владу терміново взятися до святкових клопотів. Адже треба було привести до ладу місцеве господарство та дороги, аби продемонструвати високим гостям "європейськість" провінційного міста.

"Хто розуміє англійську?"

Програма перебування європейських дипломатів у Миколаєві була насиченою та різноманітною: зустрічі зі студентами, офіційні прийоми, знайомство з містом та його жителями, участь у Національному конкурсі шкільних газет. Розпочалося ж знайомство зі спілкування з молоддю.

Перша зустріч - у стінах Чорноморського державного університету імені Петра Могили. Голова секції політики, преси та інформації Представництва ЄС Золтан Солаї відразу ж поставив запитання: "Хто в залі розуміє англійську?". Відповідь задовольнила європейців. Студенти намагалися "тримати марку" і свої запитання ставили англійською. Питання були різними: про Шенгенську зону, про проблеми отримання візи для навчання в європейських вишах, про Болонський процес. Несподіваним стало запитання, чого не вистачає українському культурному суспільству, щоб відповідати культурному суспільству Європи. На що посол Фінляндії Крістер Миккельсон переконливо заявив: "В Україні - європейська культура, а Тарас Шевченко - європейський письменник".

Голова Представництва ЄС Жозе Мануель Пінту Тейшейра зазначив, що для того, щоб Україна стала повноправним членом ЄС, їй необхідно реформувати судову систему, знизити рівень корупції, створити сприятливіші умови для розвитку бізнесу. А щодо запитання про свободу слова в Україні, всі дипломати висловилися одностайно: така свобода в державі є. "Ви дивитеся телебачення, слухаєте радіо, читаєте пресу. Ви маєте можливість стежити за політичними дебатами. Ця ситуація дуже відрізняється від тієї, яка склалася в деяких інших країнах, розташованих на цьому ж континенті", - зазначив посол Франції Жак Фор.

"Дипломатична" алея

Основні урочисті заходи Дня Європи розпочалися з прийому в міськвиконкомі. Про євроінтеграційні устремління українців розповідали голова облдержадміністрації Микола Круглов, голова облради Ігор Дятлов, міський голова Володимир Чайка. "Важливо, що українці дізнаються більше про Європу та її цінності, а підприємства зможуть знайти нові шанси на залучення інвестицій", - наголосив Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

Заступник посла Великобританії Джудіт Гардінер у своєму виступі зупинилася на проблемах британських інвесторів в Україні. "Потрібні мінімальні бюрократичні перепони, чіткі правила гри, прозорість прийняття рішень, відповідна налаштованість населення проти корупції, - зазначила дипломат. - А найкращою рекламою для Миколаєва є ті підприємства з іноземними інвестиціями, які вже успішно працюють".

Після офіційних зустрічей делегація дипломатів разом із представниками влади в ділових костюмах та "метеликах" направилися до скверу Ради Європи. Тут їх чекала приємна робота і почесна місія - висадити молоді деревця горобини. Із завданням впоралися вправно. Хоча дехто з дипломатів відверто зізнавався: саджали дерева вперше у житті.

Вразив німецький штрудель

Апогеєм відзначення Дня Європи стали заходи на центральній площі міста. Тут на великому майданчику розгорнулися намети всіх країн Євросоюзу. Волонтери роздавали інформаційні буклети з відомостями про країни, прапорці, сувеніри. Представники деяких країн готували у наметах страви національної кухні. Поляки пригощали пряниками, а німці - яблучним штруделем. Саме біля палатки Німеччини було велелюдно. Інтерес до цієї країни був і інформаційний, і "гастрономічний". Кожен бажаючий зміг відчути себе німцем, спробувавши справжнє німецьке пиво та мюнхенські ковбаски. До речі, голова Миколаївського німецького товариства "Відергебурт" Ігор Майснер був одним з ініціаторів проведення Дня Європи в Миколаєві.

В Європейському містечку працювали Творча майстерня, Школа європейських мов та Школа танців. Бажаючих повчитися у них було чимало. Особливий інтерес проявляли діти та молодь. Саме вони були найактивнішими учасниками різноманітних конкурсів і вікторин. І не залишилися без подарунків.

Взагалі, миколаївці в цей день поводилися як справжні європейці, не смітили, не сварилися і не скаржилися. А головне - усміхалися. Щиро і відверто, по-європейськи.

 

ДОВІДКА "УК"

У столиці День Європи цього року відзначатимуть 21 травня. Серед низки заходів - Європейський парад, розважально-спортивна акція на підтримку чемпіонату Європи з футболу 2012 року. На Хрещатику працюватиме вже традиційне містечко, де країни ЄС представлятимуть свою культуру та традиції.