Про виконання Міністерством оборони завдань з реформування, визначених Президентом України, Головнокомандувачем Збройних сил, розповів під час прес-конференції заступник міністра оборони Петро Мехед. Зокрема серед першочергових завдань визначено побудову ефективної системи охорони, встановлення належного рівня взаємодії з іноземними партнерами, модернізацію озброєння військової техніки й озброєння ЗС з метою побудови сучасної, добре оснащеної армії, здатної захистити територіальну цілісність держави. Також ЗС отримали президентське завдання — здійснити комплексний огляд систем безпеки і оборони країни. За словами військового посадовця, частину завдань наразі виконано, над рештою триває робота.

Петро Мехед згадав і про те, як проходить часткова мобілізація.

— Нова хвиля мобілізації триває, усе відбувається за планом, — сказав він. — Злагоджено працюють військкомати та навчальні центри у Полтаві, Житомирі, Василькові, смт Десна та Старичі. Тут мобілізовані проходять 26-денну фахову підготовку. Для перевірки її рівня у центрах працює комісія, яка контролює цей процес. Понад 80% підготовчого часу у центрах відводять на навчання. Наступним етапом буде 15-денне військове злагодження. Лише після цього військовозобов’язаних відправлять на виконання бойових завдань.

З початку особливого періоду за мужність і героїзм, виявлені під час виконання завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, державними нагородами удостоєно понад 2200 військовослужбовців ЗС, зауважив Петро Мехед. Зокрема восьмеро отримали почесне звання «Герой України», 571 захисника нагороджено орденом Богдана Хмельницького різних ступенів, 50 — орденом Данила Галицького. Відзнаками та подарунками міністерство відзначило понад три тисячі вояків.

Нині статус «Учасник бойових дій» одержали 7908 військовослужбовців і працівників ЗС, які безпосередньо є учасниками АТО. На розгляді міжвідомчої комісії Державної служби з прав ветеранів війни та учасників АТО для визначення цього статусу перебувають справи ще 2200 осіб.

Петро Мехед сказав з оптимізмом, що держава робить все для підвищення забезпечення соціальних стандартів військовослужбовців. Так, у держбюджеті на цей рік на потреби Міноборони передбачено 44,6 мільярда гривень, із яких 2,8 мільярда планується спрямувати на фінансування речового забезпечення військовослужбовців, понад 2 мільярди — на закупівлю пального для авто- й бронетехніки, а 1,6 мільярда — на харчування особового складу та сплату комунальних послуг.

Зі слів заступника міністра, цього року активніше рухатиметься черга на отримання житла для військових. Торік 701 квартиру здано в експлуатацію (335 — це службове житло і 366 — постійне). Отримали квартири й 153 учасники АТО, матимуть дах над головою 11 сімей військових, які загинули на сході країни. Цього ж року на вирішення житлових питань військових передбачено 60 мільйонів гривень. Щоб пришвидшити процес, заплановано переобладнати казарми під квартири в різних містах. Озвучені військовим чиновником наміри держави стосовно військовослужбовців і армії в цілому додають оптимізму і цивільному населенню. За таких умов кожен зможе виконувати свою справу сумлінно.