УРОЖАЙ

Дніпропетровщина закладає овочеву продукцію у сховища

Дніпропетровщина займає друге місце з овочівництва серед регіонів України. Переважно аграрії вирощують тут культури так званого борщового набору — картоплю, томати, капусту, цибулю, буряк, моркву, а також огірки. Городини цьогоріч посіяли більше, ніж торік. Зокрема бульби — на 49,3 тис. гектарів, інших овочів — на 32,8 тис. га. Якщо щорічний валовий збір овочів  в області  коливається в межах 550 тис. тонн (за потреби  500 тис. тонн), то нинішній урожай становить 600 тис. тонн. Лише картоплі аграрії зібрали 551 тис. тонн за потреби області  415 тис. тонн.

«Завдяки спільним діям обласної влади й сільгоспвиробників отримано добрий врожай, який повністю забезпечить жителів Дніпропетровщини та інших регіонів України овочами високої якості», — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

Зібрати врожай — недостатньо, його ще треба зберегти. Фото з сайту www.sz.aif.ru  

Та зібрати добрий врожай — недостатньо, його ще треба зберегти — щоб було з чого варити борщ і навесні. Як наголосив О. Вілкул, досягти цього можна завдяки впровадженню сучасних технологій для зберігання овочевої продукції. «В області розпочата робота з розвитку сільськогосподарської інфраструктури, яка, зокрема, передбачає створення розгалуженої мережі сучасних овочесховищ. Їх робота дає змогу знизити втрати овочів та окупити затрати на зберігання. Адже при традиційному зберіганні втрата продукції становить до 40%, а при зберіганні у складах з холодильним обладнанням та газорегулюючою системою — лише 5 - 7%», — зазначив він під час робочої поїздки у Магдалинівський район, де якраз є такі сучасні сховища. 

Одне з них працює в селі Оленівка. Воно розраховане на 32 тис. тонн і складається з двох терміналів, має автоматичне керування для підтримки мікроклімату. В селі Приют овочесховище європейського рівня потужністю 6 тис. тонн оснащене сучасним німецьким та італійським холодильним обладнанням. Тут будується ще одне, удвічі більше — на 13 тис. тонн. Завершується будівництво аналогічного овочесховища і в селі Шевченківка  на 8 тис. тонн.

Овочесховища сьогодні є практично в усіх великих аграрних районах і містах Дніпропетровщини. Але для якісного збереження своєї продукції і розширення обсягів виробництва сільгоспвиробники потребують нових, сучасних. Тому цього року в області планується здати в експлуатацію сім таких об’єктів (п’ять овоче- та два картоплесховища на  25,7 тис. тонн), а до кінця наступного — ще вісім (на 19,2 тис. тонн). З 15 овочесховищ, що будуються, 12 обладнають холодильними установками. До них можна буде закладати на зберігання майже 45 тис. тонн овочевої продукції.

ДОВІДКА «УК»

Загалом на Дніпропетровщині 55 овочесховищ на 146,1 тис. тонн. Зокрема з холодильним обладнанням — на 102,9 тис. тонн, з газорегулюючою апаратурою — 9 овочесховищ на 30,8 тис. тонн.