Коментар капітана збірної Англії Стівена Джерарда після півфінального матчу Бразилія — Німеччина: «У Бразилії є Неймар. В Аргентини — Мессі. У Португалії — Роналду. А в  Німеччини є команда!» одна з найточніших характеристик ситуації на сучасному футбольному Олімпі.

Доки інші тренери збирали до своїх команд зірок,  Йоахим Льов створював команду-зірку. Доки суперники шукали рецепти перемог, кілька науково-дослідних установ Німеччини працювали над оптимізацією тренувального процесу і рекомендаціями на виживання у складних для європейця кліматичних умовах. Адже  у фіналі німецькій збірній треба було ще й здолати неприємну традицію: до 13 липня 2014 року  європейці не вигравали у фіналах світових першостей на полях Нового світу. Втім, схоже, нинішньому складові бундесмашини жодні  забобони не страшні.

Збірні Аргентини й Німеччини  грали між собою у фіналах чемпіонатів світу у  1986-му і 1990-му. У спекотній   Мексиці перемога дісталася аргентинцям з Дієго Марадоною, а за  чотири роки збірна ФРН взяла реванш у південноамериканських  візаві,  перемігши в Римі з рахунком 1:0. Через 24 роки  Німеччина знову на вершині. Щоправда  далося їй це нелегко і знову  з мінімальним рахунком.

У Ріо-де-Жанейро на легендарному стадіоні «Маракана»  вийшов фінал гідних суперників. Переповідати гойдалку на футбольному полі сьогодні вже немає сенсу.  Обидва тайми команди відіграли на високих швидкостях, атакуючи по черзі ворота Мануеля Нойєра і Серхіо Ромеро. Основний час і велика частина додаткового пройшли з невеликою перевагою німців,  аргентинці грали помітно обережно, а збірна Німеччини не могла розкрити щільну ешелоновану оборону суперника.  Правду кажучи, найменше хотілося, щоб долю такого поєдинку вирішували післяматчеві пенальті. Тому, коли у другій п’ятнадцятихвилинці овертайму Маріо Гьотце, або, як його називають, Супер-Маріо,  забив найважливіший м’яч у своїй кар’єрі,  усі зітхнули з полегшенням.

Кращий воротар турніру Мануель Нойєр після фінального свистка не приховував емоцій: «Команда  зробила чудовий подарунок своїй країні. Якоїсь миті ми зупинилися. Почали помилятися, однак взяли себе в руки і здобули історичну перемогу. Це успіх усієї Німеччини. Час святкувати!»

Розчарований результатом, однак не грою, і тепер уже екс-тренер збірної Аргентини Алехандро Сабелья: «Ми пов’язували великі надії з цим фіналом. Дуже хотіли виграти. Звичайно ж, я засмучений поразкою. Але дуже задоволений хлопцями, тим, як вони грали».

Золоті хлопці мають право на емоції. Фото з сайту livesport.com

А головний тренер збірної Німеччини Йоахим Льов так прокоментував перемогу своєї команди на чемпіонаті світу з футболу у Бразилії: «Наш проект стартував ще 10 років тому, коли ми почали свій спільний шлях у збірній з Юргеном Клінсманом. Відтоді багато змінилося, але в обоймі залишилися футболісти, що були присутніми при народженні цієї команди: Лам, Швайнштайгер, Клозе, Подольски.

Ми довго йшли до цього тріумфу і ось нарешті перемогли. Упродовж усього турніру ми демонстрували командний дух. Завдяки йому і стали першою європейською збірною, яка виграла чемпіонат світу в Америці. І не просто в Америці, а в такій футбольній країні, як Бразилія, в Ріо-де-Жанейро, на «Маракані».

Німці  стали чотириразовими  чемпіонами світу і зрівнялися за цим показником з італійцями, однак все ще поступаються п’ятиразовим чемпіонам бразильцям.

Слабка втіха  для Мессі

Капітана збірної Аргентини Ліонеля Мессі визнано кращим гравцем Мундіалю. На рахунку нападника  4 забитих м’ячі й одна результативна передача.

Володарем «срібного м’яча» став нападник збірної Німеччини Томас Мюллер (5 голів і 3 результативні передачі), а «бронзи» удостоївся півзахисник збірної Нідерландів Ар’єн Роббен (3 голи + 1 асист).

Кращим голкіпером чемпіонату світу-2014 визнано Мануеля Нойєра, який пропустив усього чотири м’ячі у семи зустрічах.

Кращим бомбардиром першості став півзахисник збірної Колумбії Хамес Родрігес. На його рахунку шість забитих м’ячів. Півзахисника збірної Франції Поля Погба визнано кращим молодим гравцем турніру.

 ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

Фінал

Німеччина — Аргентина — 1:0

Гол: Гьотце (113)

Матч за 3 місце

Бразилія — Нідерланди — 0:3

Голи: ван Персі (3, пен), Блінд (16), Вейналдум (90+1) 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»