ПАРТНЕРСТВО

 У Харкові стартував соціальний проект, спрямований на доступне оздоровлення дітей з особливими потребами.

Угоду щодо оздоровлення дітей підписали голова облдержадміністрації Михайло Добкін, секретар Харківської міської ради Геннадій Кернес і головний лікар, керівник центру дельфінотерапії Харківського культурно-оздоровчого комплексу "Немо" Олена Кушнірська. Згідно з цим документом, 50 дітей з обмеженими фізичними можливостями з малозабезпечених сімей Харкова й області зможуть пройти безкоштовно 250 сеансів дельфінотерапії. Крім цього, близько 200 дітей, батьки яких не мають можливості оплачувати лікування, також 5 сеансів полікуються у дельфінів. Як зазначив керівник проекту "Реабілітація і оздоровлення людини за участю дельфінотерапії" професор, доктор медичних наук Анатолій Чуприков, цей досвід для Харкова дуже важливий, оскільки раніше в Україні подібних угод ніхто не підписував. За його словами, такі домовленості між місцевою владою та власниками дельфінаріїв є лише у столиці сусідньої держави - Москві.

Як саме відбувається лікувальна взаємодія між дельфінами і дітьми зі складними діагнозами та який від цього настає терапевтичний ефект, мали змогу побачити на власні очі батьки та медики Харкова й області під час показового сеансу, який тривав 25 хвилин. А відбувся він у міському дельфінарії, де двоє дітей: 8-річна Настя, якій лікарі встановили діагноз "атиповий аутизм", і 5-річний Олександр з дитячим церебральним паралічем - активно спілкувалися з дельфінами та плавали з ними у басейні.

- Ми навіть не сподівалися, що неможливе для нас стане можливим, - сказала після завершення сеансу дельфінотерапії мама Насті. - Настрій у донечки поліпшився, а цього не можуть зробити навіть найкращі ліки. Я щиро вдячна усім, хто згадав і подбав про наших дітей. Адже для нас це не лише матеріальна допомога, а й моральна.

Керівник центру Олена Кушнірська пояснила, що застосування дельфінотерапії, за результатами багатьох досліджень, позитивно впливає при лікуванні таких захворювань, як ранній дитячий аутизм, синдром Аспергера, синдром Дауна та інші. А сприятливу дію на хвору дитину, яку вже з першого сеансу змогли помітити батьки, дають ультразвукові хвилі, що виходять від дельфінів. За словами керівника центру, важливим елементом лікування є й те, що їхня терапія мало схожа на стандартне лікування і перебування у клініці. У них хворі діти плавають, спілкуються та граються разом з дельфінами, які за допомогою позитивних емоцій нормалізують психічний стан та підключають до взаємодії. Таким чином хворі діти легше розвиваються й навчаються.

Оздоровлення хворих дітей за допомогою дельфінотерапії - не єдиний соціальний проект, що запрацював у Харкові в нинішньому році. У вересні в місті відкрилася загальноосвітня школа для дітей з особливими потребами.