На центральному залізничному вокзалі Дніпропетровська пасажирів десятого вагона поїзда, що прямує «на Трускавець», проводжали не тільки рідні та друзі, а й волонтери, представники влади, громадських організацій і журналісти. 45 поранених українських бійців та два лікарі, що супроводжують їх, вирушили на реабілітацію у провідні курорти Польщі: «Льондек-Здруй» та «Щавно-Здруй» (воєводство Нижня Сілезія). Мою увагу привертає кремезний чолов’яга з доброю усмішкою.

— Олексій Верлієнко з Кривого Рогу. 40-й батальйон, батальйон «Кривбас», — по-військовому чітко представляється він.

Коротко розповідає про себе: отримав важкі поранення в ніч на третє липня в бою з кадирівцями між Старобешевим та Комсомольським.

Дніпропетровщина відправила на оздоровлення до Польщі 45 поранених бійців. Після відновлення сил на курортах дружньої країни вони сподіваються міцно стати на ноги. Фото надані прес-службою Дніпропетровської обласної ради

— Кадирівці хотіли прорватися, але ми їх не пустили! Зрештою — у них дев’ятеро «200-х», а у нас — двоє важко- і двоє легкопоранених. Дарма що одного ока у мене тепер немає, але життя ж не закінчується! Головне — ту заразу сюди не пустити, бо вони ж там творять беспрєдєл! — каже Олексій.

Після важких поранень він лікувався в Дніпропетровській обласній лікарні ім. І. І. Мечникова та в Одесі. На жаль, око врятувати не вдалося, зате два місяці тому чоловік почав сам ходити. А раніше був змушений пересуватися на візку — обидві ноги йому лікарі зашивали, бо осколки засіли дуже глибоко. У Кривому Розі на Олексія чекають батьки, дружина і двоє дітей — 16-річний син та 8-річна донька. Чоловік повернеться до них після відновлення сил і здоров’я у Польщі через місяць.

Згідно з домовленостями між керівництвом Дніпропетровської обласної ради та місцевою владою воєводства Нижня Сілезія і керівниками курортних закладів цього регіону Польщі українські військовослужбовці оздоровлюватимуться в санаторіях «Uzdrowisku Ladek-Dlugopole SA» та «Szczawno-Jedlina SA». Там на наших поранених солдатів чекають висококваліфіковані медики, цілющий гірський клімат, уся необхідна інфраструктура санаторіїв та спеціальне медичне обладнання.

— Наші лікарі зробили все можливе, щоб врятувати поранених бійців, зберегти їхні життя та здоров’я. А подальшу реабілітацію та оздоровлення ми вирішили довірити провідним оздоровницям Польщі. Саме ця країна у першу чергу підставила нам своє дружнє плече, вона — надійний партнер Дніпропетровщини. І не тільки в реалізації взаємовигідних проектів, а й тоді, коли ми потребуємо невідкладної допомоги. І Дніпропетровщина також готова відповідати взаємністю нашим польським друзям у разі їхньої потреби, — зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

На початку листопада до Нижньої Сілезії (курорт «Кудова-Здруй») поїхали і п’ятеро дітей з Донецької та Луганської областей у супроводі педагога. Діти проходять реабілітацію та відпочивають у комфортабельному оздоровчому закладі «Орлик», де перебуватимуть до кінця листопада. А на початку 2015 року на оздоровлення в Польщу заплановано відправити другу групу дітлахів родин переселенців.

Голова Дніпропетровської обласної ради вважає дружню допомогу сусідніх держав у складній ситуації надзвичайно важливою і висловлює подяку владі воєводства Нижня Сілезія за безвідмовну підтримку.

— Ми отримуємо реальну допомогу від навчальних, оздоровчих та реабілітаційних закладів. Польща завжди була надійним партнером Дніпропетровщини, ми маємо чимало спільних проектів у різних галузях, — наголошує Євген Удод.