ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ВИБІР

Цього року інтереси України в ЄС відстоюватимуть її дві країни-сусідки

Річ у тім, що з першого січня головування в Євросоюзі на себе перебрав Будапешт, а з червня ці функції виконуватиме Варшава. Київ сподівається, що за допомогою угорських та польських дипломатів наш діалог з Брюсселем стане прагматичнішим. Адже хто ліпше знає твої проблеми та жалі і найбільше зацікавлений у твоєму добробуті, як не близький сусід?

Угорщина повною мірою розуміє очікування України, а також усвідомлює відповідальність, яка на неї покладається разом зі званням країни-голови в ЄС. Про це на прес-конференції у Києві заявив посол Угорщини у нашій державі Мігай Байер. "Ми вже понад шість років в Євросоюзі, і готові компетентно головувати в цій організації", - сказав дипломат. Складність політичного моменту, на який припало головування Угорщини, Мігай Байер пояснює наслідками економічної кризи, які ще доволі відчутні в країнах Євросоюзу. "Нашим гаслом на ці шість місяців стануть слова: "Ми за сильну Європу", -сказав дипломат. - Тобто ми спробуємо зміцнити ЄС не лише економічно, а й соціально та інституційно".

Угорщина продовжуватиме розвивати концепцію ефективної і єдиної енергетичної політики ЄС, зокрема у сфері диверсифікації та постачання. Він повідомив, що у лютому в Брюсселі пройде енергетичний саміт, у ході якого, сподівається Мігай Байер, буде остаточно затверджене питання щодо проекту Південного коридору, який підтримує ЄС.

Угорщина на посаді голови Євросоюзу відстоюватиме політику відкритих дверей для країн, які відповідають його критеріям. Окремо Будапешт опікуватиметься співробітництвом у рамках ініціативи "Східне партнерство". До речі, другий саміт цієї ініціативи пройде у травні у столиці Угорщини. Офіційний Київ доволі стримано ставиться до участі у "Східному партнерстві". Україна приділяє головну увагу своїм двостороннім відносинам з ЄС, вважаючи цей діалог пріоритетнішим для своєї зовнішньої політики. Два роки тому, коли починалося "Східне партнерство", лунали сумніви з приводу того, наскільки успішним може бути співпраця у рамках одного проекту шістьох різних за рівнем своїх євроамбіцій країн (крім України до неї входять Білорусь, Молдова, Грузія, Азербайджан і Вірменія). Проте тоді єврочиновники, пояснюючи логіку своєї трохи дивної селекції, запевняли, що ці країни зможуть обмінюватися досвідом і підтягувати одна одну до стандартів ЄС. Тепер Мігай Байер обережно назвав Білорусь справді непростим партнером. Цікаво, хто представлятиме цю державу на саміті "Східного партнерства" у травні, якщо ЄС оголосило про свій намір включити Олександра Лукашенка до переліку білоруських достойників, яким заборонено в'їзд на територію Євросоюзу?

Країни-учасники "Східної ініціативи" не раз заявляли, що суми, яка була виділена ЄС на "Східне партнерство" до 2013 року - 600 млн євро, не може вистачити для реалізації серйозних проектів. "Ви знаєте, коли Угорщина вела переговори про членство в ЄС, ми теж були весь час невдоволені ні обсягами фінансування, ні темпами переговорів з ЄС, - розповів Мігай Майер. - Але це означає, що країна має амбітні наміри і хоче більшого". За його словами, на час угорського головування в ЄС припадають перші консультації з приводу ухвалення бюджету Євросоюзу на наступні кілька років. "І якщо ми запропонуємо Брюсселю гарні проекти у рамках "Східного партнерства", то можна сподіватися і на ліпше фінансування цієї ініціативи", - пообіцяв Мігай Байер.