ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ
 

Депутати і представники громадськості обговорили шляхи вдосконалення пенсійної реформи
 

Майбутня пенсійна реформа, яка викликала стільки дискусій в суспільстві, має вигляд далеко не косметичного ремонту існуючої системи. Скоріше це капітальний ремонт, навіть з ознаками суттєвої перебудови.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відкриваючи парламентські слухання "Стан проведення пенсійної реформи та шляхи її вдосконалення", висловив переконання, що учасники слухань в результаті діалогу вироблять і запропонують ті рекомендації, які належить врахувати у процесі прийняття рішення щодо реформи.

Позицію уряду у своїй доповіді висловив віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. За його словами, альтернативи проведенню пенсійної реформи немає. Як відомо, реформувати пенсійну систему в Україні почали ще у 1998 році, але бажаних успіхів не досягли.

Серед невтішних особливостей нинішньої пенсійної системи урядовець констатував, що середній розмір пенсії в Україні на кінець 2010 року становив 1151 грн, водночас 2,8 млн отримували пенсію меншу за 800 грн, 4,1 млн - від 800 до 900, а загалом 65% пенсіонерів мали пенсію нижчу за 1000 грн.

Вже третій рік поспіль у державі існує дефіцит Пенсійного фонду. У 2009 році він становив 31,1 млрд грн, а торік -34,4 млрд грн. "Треба швидко змінювати співвідношення кількості платників до Пенсійного фонду і пенсіонерів", - відзначив Сергій Тігіпко.

За його словами, в Росії цей показник становить 52,6%, у Польщі - 41,6%, в Естонії - 58,2%, в Австрії - 39,5%, у Франції - 35,9%.

"Тому якщо ми візьмемо постійних платників податків і їх співвідношення до пенсіонерів, тут ми маємо надзвичайно загрозливий показник, він становить 95%. Тобто у нас вже практично одна працююча людина утримує одного пенсіонера. Якщо ми подивимося на інші країни, то це три, мінімум дві особи утримують одного пенсіонера", - сказав віце-прем`єр-міністр.

Окрім того, він вважає, що сьогодні необхідно посилити адміністративну відповідальність за нелегальні робочі місця, перерозподілити пенсійні відрахування між роботодавцем і працівником, переклавши на останнього частину відрахувань із зарплати, врегулювати трудове законодавство і ввести другий рівень пенсійної системи.

Кабінет Міністрів України запропонує внести до законопроекту про пенсійну реформу ряд змін, які були напрацьовані за результатами громадського обговорення пенсійної реформи, підкреслив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики. Зокрема, за словами Сергія Тігіпка, буде внесено пропозицію обмежити максимальний рівень пенсійних виплат не 12-ма, як пропонувалося раніше, а 10-ма прожитковими мінімумами.

Від Комітету Верховної Ради у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів погляди на пенсійну реформу виклав голова цього комітету, народний депутат Валерій Сушкевич. Також висловили своє бачення проблеми народні депутати - згідно з регламентом, по одному від кожної фракції, та представники громадськості. Учасники парламентських слухань проаналізували стан проведення пенсійної реформи і внесли свої пропозиції щодо шляхів її вдосконалення.