Наскільки армія України забезпечена всім необхідним для ведення війни з озброєним до зубів агресором? Про реальну ситуацію з постачанням зброї  та військової амуніції розповіли на брифінгу в Кабінеті Міністрів відповідальні працівники Міністерства оборони.

Йшлося про поточний стан закупівель та постачання пального, продовольства, речового майна, озброєння та військової техніки для потреб Збройних сил. За словами начальника фінансово-економічного управління департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Олександра Інжиєвського, для силових структур в резервному фонді цього року передбачено 17 мільярдів гривень, з яких для Міністерства оборони — 11,7 мільярда гривень. Коштом Міноборони на закупівлю продукції та послуг для тилового забезпечення спрямовано 3,8 мільярда гривень, з яких понад 2 мільярди Мінфін виділив наприкінці серпня.

У цехах Київського бронетанкового заводу нова техніка довго не затримається. Фото УНIAН

«За рахунок цих коштів укладено 240 договорів на 3 мільярди 83 мільйони гривень. Все здійснюється відповідно до вимог Закону «Про державні закупівлі». В нинішніх умовах вони відбуваються згідно зі статтею 39, коли  переговорні процедури скорочуються з 60 до 21 дня, а оплата виробникам здійснюється тільки після військової прийомки та фактичної поставки майна у військові частини», — каже фахівець оборонного відомства.

Приміром, на продовольче забезпечення виділено 539,3 мільйона гривень. Їх має вистачити до кінця року на стовідсоткове забезпечення військових харчуванням. Разом із коштами загального, спеціального фондів та благодійної допомоги ресурс Міноборони на закупівлю продукції та послуг за напрямом тилового забезпечення становить 4 мільярди 866,7 мільйона гривень.

Що ж до озброєння, то, за словами заступника директора департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міноборони Ігоря Одноралова, цього року для його закупівлі передбачено майже 1,3 мільярда гривень.

«Якщо 2013 рік Міністерство оборони закінчило з кредиторською заборгованістю у 67 мільйонів гривень, то нині таких тенденцій не передбачається, — заявив він. — Я переконаний, що рік буде закінчено без боргів і з постачанням того озброєння та військової техніки, яке ми очікуємо отримати».

За ці кошти до кінця року Міноборони планує отримати 145 основних зразків військової техніки, понад півтисячі новітніх зразків стрілецької зброї вітчизняного виробництва, близько 2 тисяч приладів спостереження, майже дві сотні засобів зв’язку. Цього достатньо, адже йдеться про напрям, який передбачає постачання саме новітніх зразків озброєння та військової техніки, а не тотальне переозброєння армії.

Таке озброєння вже постачається саме в ті підрозділи, які виконують найважливіші завдання. Нині робиться все необхідне для пришвидшення виконання державного оборонного замовлення. Чимало підприємств уже перейшли на тризмінну роботу та повернули до штатів колишніх фахівців. Тож є сподівання, що вже наприкінці вересня — на початку жовтня новітнє озброєння стане на бойове чергування.

Однак не лише на нове озброєння розраховують у Міністерстві оборони. На переконання в. о. заступника начальника озброєння ЗСУ полковника Владислава Шостака, сучасними вважаються ті армії, які мають потужну систему технічного забезпечення. Передусім ідеться про ремонтні армійські підрозділи і ремонтні підприємства поза армією, належну кількість запасних частин і фахівців відповідного рівня.

Нині силами ремонтних армійських підрозділів із залученням виїзних бригад ремонтних підприємств відновлено понад 12 тисяч одиниць техніки, укладено понад 900 договорів на ремонтні роботи, закупівлю запчастин та необхідних матеріалів.