Світовий флешмоб з обливанням крижаною водою «Іce bucket challenge» (випробування крижаною водою), що спершу був призначений для допомоги хворим, в Україні перетворився на кампанію з допомоги армії. Участь у ній, нагадаю, вже взяло чимало відомих політиків та дружина глави нашої держави Марина Порошенко. Перша леді держави разом з дітьми облилася крижаною водою та перерахувала кошти на потреби руху.

Умови акції, що набирає дедалі більшого поширення, прості. Для участі в ній людина у публічному місці спочатку має надати матеріальну допомогу українській армії. Потім назвати себе, виголосити персональні запрошення до участі в акції ще  двом-трьом друзям, колегам, знайомим. А після цього зі словами «Слава Україні!» вилити на себе відро крижаної води. Відео з дійства розміщують в Інтернеті. Протягом наступної доби ті, кому кинули виклик, мають повторити зроблене напередодні й запросити наступних учасників.

Флешмоб «Зігрій солдата» — гра для справжніх чоловіків. Фото надане прес-службою УМВС у Волинській області

«Перепусткою» до обливання на Волині слугує, як правило, сотенна купюра, яку опускають у спеціально опломбовану скриньку для збирання пожертв. За неписаним правилом, якщо запрошений до участі в льодяній купелі має проблеми зі здоров’ям, то він може відкупитися — зміцнити волонтерський фонд на 200 гривень. А якщо відмовився від обливання чи не зумів організувати його — на 500.

У райцентрі Любомль цю оригінальну акцію розпочав волонтер Андрій Дем’янюк. Він залишив свій бізнес, бо «вже п’ять місяців усі сили йдуть на забезпечення нашої армії усим необхідним». Патріотичний флешмоб у цьому місті набув такої популярності, що за останні тижні холодною водою тут облилися сотні  людей. Вік наймолодшого учасника — три роки.

— Для української армії організатори акції зібрали вже майже 140 тисяч гривень. Прийняти публічний виклик для більшості жителів райцентру — нині справа честі. Щодня льодяну купіль приймають до 60 учасників і учасниць, — розповів Андрій Дем’янюк. — А всього в нашій акції вже взяли участь до тисячі осіб.

Патріотичну естафету любомльці передали сусідньому райцентру — Шацьку. Тут флешмоб теж став популярним. Під час січневого холоду не побоялися «почастувати» своє тіло крижаною водою чимало авторитетних жителів курортного краю, зокрема колишній голова райдержадміністрації Володимир Найда, директор лісового коледжу Ігор Жмурко, правоохоронці Шацького РВ УМВС разом з начальником Анатолієм Оксентюком та інші.

Лише за перших п’ять днів акції «Зігрій солдата» волонтери з групи «Небайдужі» зібрали 11 485 гривень. Частину цих грошей відразу ж витратили на придбання для бійців-земляків спальників, ліків для індивідуальних аптечок, тактичних окулярів, уніформи. Волонтери також придбали сітку, яку вже перетворили на маскувальну.

Популярність корисної справи засвідчила й участь в ній зокрема начальника управління внутрішніх справ в області Петра Шпиги. Полковник міліції запросив до участі в акції начальника Луцького міськвідділу внутрішніх справ Ігоря Муковоза, командира частини Нацгвардії Василя Гуртовського та головного редактора громадсько-політичної газети «Волинська газета» Володимира Данилюка. І ті прийняли виклик.

А від останнього разом із журналістами Костянтином Лоцманом та Олександром Згоранцем отримав запрошення спробувати льодяну купіль і автор цих рядків. Попри внутрішню готовність пройти водяне випробування, організувати публічне обливання швидко не вдалося: перший був у відрядженні в Польщі, а з другим зв’язатися так і не вдалося. Отож найкращим виходом із пікантної ситуації стала грошова купюра 500 гривень. Вона й поповнила касу волонтерської організації, яка чи не найактивніше в області працює нині на оборону держави, — Благодійного фонду «Волинь-2014». І, сподіваюся, хоч частково врятує мій «підмочений» імідж. І хоч я внутрішньо проти здорожчання будь-чого, у цьому разі грошей не шкода. Адже вони призначені для наших захисників.