Днями у Національному заповіднику «Софія Київська» відкрилася виставка «Володимир Великий — творець Української держави», присвячена 1000-річчю по смерті видатного київського князя. А напередодні пройшов міжнародний фестиваль «Анна-фест» і відкрилася експозиція «Анна Ярославна. Повернення в Європу», присвячені онуці Хрестителя французькій королеві Анні Ярославні.

Чому саме Софія Київська стала місцем проведення гучних мистецько-історичних заходів? Один з найвеличніших православних храмів давнього Києва започаткував Володимир Великий за зразком Софії Константинопольської. Звідси ж батько — князь Ярослав, брати й сестри проводжали Анну Ярославну в далеку і не відому їй Францію, королевою якої вона стала. Власним розумом, гідністю, освітою й красою онука Хрестителя підкорила не тільки правителів, а й європейську спільноту.

Хоча портрети Володимира Великого та його уславленої онуки Анни умовні й втілюють уявлення сучасних митців, зазирнути в очі минулому завжди цікаво. Фото Укрiнформу

Увага до постаті Володимира Великого цими днями цілком зрозуміла й актуальна, бо ми спостерігаємо, як Москва переписує і привласнює навіть таку давню історію слов’янського світу, щоб піднести власну роль для пропаганди.

Професор історії мистецтв Київської духовної академії Дмитро Степовик на відкритті виставки підкреслив значення заходів, які відбуваються у Києві, як запобігання діям Кремля, що ставлять за мету зробити Володимира Великого російським князем.

Як зазначила директор заповідника Неля Куковальська, хоч артефактів тієї доби залишилось обмаль, на виставці представлено експонати з фондів, твори сучасних скульпторів і художників, предмети із приватних колекцій.

Перший заступник міністра культури Ігор Ліховий підкреслив, що такий екскурс у давню історію дасть змогу краще усвідомити значення Володимира Великого для нашої держави, культури і духовності.

Фото УНIAН

Ідея ж заходу, присвяченого Анні Ярославні, була простою і очевидною: «ми не йдемо в Європу, а повертаємося до неї». Адже її батько, київський князь Ярослав Мудрий, був одним із перших євроінтеграторів тодішнього слов’янського світу.

Відвідувачі фестивалю змогли оглянути виставку, присвячену видатній жінці, яку вважають праматір’ю всіх французьких і деяких європейських монархів. А оскільки режисером заходу був Сергій Проскурня, який вміє дивувати, глядачі були вражені створеним ним феєричним пізнавальним дійством із яскравим камерним світло-музичним представленням проекту макета пам’ятника Анні Ярославні. Воно стало кульмінацією першого дня фестивалю. Особливий сюрприз чекав на дітей. Їм запропонували ігровий інтерактивний проект, куди дорослим вхід було заборонено. У «Вежі Анни Ярославни» вони могли уявити і пофантазувати, в якій атмосфері зростала майбутня королева.

Звісно, на фестивалі презентували давні й сучасні ремесла, можна було придбати кераміку, мотанки і писанки від популярних народних майстрів. Фінальним акордом став вишуканий концерт старовинної й духовної музики.

Виставки, присвячені видатним постатям давньої київської історії, відкриті для відвідувачів. До речі, виставка, присвячена Володимирові Великому працює і в Національному музеї історії України.