НОВОВВЕДЕННЯ

 Спеціалісти ставлять під сумнів ефективність нових правил,  які наберуть чинності з 23 вересня

З 23 вересня обмін валют у будь-якій кількості здійснюватиметься лише після пред’явлення паспорта або іншого документа, який указує на місце проживання людини. Про це йдеться в постанові Національного банку України (НБУ) №278. Як пояснюють керівники головної фінансової установи країни, запроваджена норма  ідентифікації фізичної особи, яка здійснює операцію із готівкою до 50 тис. грн. Але в той же час у документі не визначається, що це обов’язково повинен бути паспорт. Це може бути будь-який документ, що засвідчує резидентність особи.  Отже, наприклад, такими документами можуть бути посвідчення водія, студентський квиток, закордонний паспорт або пенсійне посвідчення.  

Складніше буде тим особам, які матимуть бажання обміняти валюту на суму від 50 до 150 тис. грн. Банк, який проводитиме такі операції, повинен чітко вказати у довідках та на квитанціях, окрім паспортних даних клієнта, ще і місце реєстрації та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

У фахівців своя думка щодо нових правил обміну валют. Фото з сайту visualphotos.com

Також постановою збільшена норма щодо максимального продажу готівкової іноземної валюти одній особі протягом робочого дня від 80 до 150 тис. грн.

Окрім цього, фізичним особам надається можливість здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти за гривні через банкомати.

Аналітики до змін правил продажу валюти ставляться по-різному. «У правовій сфері я не спеціаліст, але однозначно можу сказати, що наслідком дії таких правил дуже скоро стане різке збільшення тіньового ринку обміну валют. Такі позитиви на руку лише регулятору, тобто НБУ, а не комерційним банкам», — зазначив старший аналітик компанії «Трійка-Діалог-Україна» Євген Гребенюк.

Таким чином, підсумовуючи коментар фахівця, цілком можливо Україна скоро згадає початок 90-х років минулого століття і на наших вулицях знову з’являться «чорні» міняйли?!

У свою чергу аналітик інвесткомпанії Concorde Capital  Світлана Рекрут вважає,?що така практика просто створить додаткові проблеми для людей. Утім, якщо треба купити саме за один раз, наприклад, 15 тис. дол., вона купить. Тут інше — ці нові правила створять ажіотаж серед населення за принципом:  якщо НБУ вводить обмеження, значить ризик для національної валюти існує», — зазначає вона.

Однак фахівці взагалі не можуть однозначно відповісти, навіщо НБУ ввів такі правила. Хоча у прес-релізі головної фінансової установи країни йдеться про те, що на  нововведення покладено завдання  запобігти та протидіяти легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.