ПІДСУМКИ

Державне агентство з інвестицій підбило підсумки роботи 
 

В Адміністрації Президента на тлі ролику, який демонструє інвестиційні можливості України, Владислав Каськів розповів про досягнення свого відомства та означив амбітні плани на наступний рік.

За його словами, лише протягом січня — жовтня 2011 року прямі іноземні інвестиції становили 5,5 млрд дол. Цей показник на 35,7% перевищує досягнення  аналогічного періоду минулого року.

«На сьогоднішній день ми фізично вже законтрактували понад 450 млн дол. та підписали рамкових угод, що передбачають інвестиції у розмірі понад 3,7 млрд дол. у реалізацію Національних проектів», — наголосив Владислав Каськів.

Глава агентства також розповів, що днем раніше у Шанхаї завершилося роуд-шоу, яке охопило Європу, Північну Америку, Близький та Далекий Схід. Тож нині у прес-центрі він із упевненістю заявив, що представники світового бізнесу від 900 іноземних компаній нарешті дізналися про інвестиційні можливості нашої країни та отримали конкретні пропозиції.

Свідченням успіху також є те, що де-факто вже підписано 3 контракти на суму близько 2 млрд дол. А до самого агентства надійшло понад 100 офіційних звернень для співпраці.

Загалом за 4-5 років планується залучити потужні іноземні інвестиції на базі інфраструктурних майданчиків та індустріальних парків. Цей прорив дасть змогу створити 300 тис. нових робочих місць.

Що ж встигло за час свого існування зробити Держагентство з інвестицій та управління національними проектами? Зі слів Владислава Каськіва, у сфері інвестицій вперше вдалося створити проектний менеджмент у державному управлінні, довести пріоритетність інвестиційних коштів перед бюджетними, провести ефективну публічну презентацію України за кордоном, дати старт «Єдиному інвестиційному вікну», яким скорочується термін виходу інвестора на вітчизняний ринок з 2 — 3 років до 6 — 9 місяців, провести відкриті державні закупівлі тощо.

Однак, на шляху до успіху є кілька перепон. «Протягом трьох наступних років нам потрібно залучати в середньому не менше 15 млрд дол. прямих іноземних інвестицій на рік. Це необхідно для того, щоб вийти на загальний показник 80 млрд дол. Вважаю, що лише такий результат зможе принципово змінити економічний розвиток України», — вивів формулу роботи Владислав Каськів. — І, безумовно, передумовою успіху є приєднання України до зони вільної торгівлі з ЄС. Цей фактор допоможе створити довіру до ринку загалом та реальні механізми збільшення обсягу інвестицій в Україну зокрема».

Посадовець конкретизував успіхи, досягнуті в кожному з національних проектів, означивши й очікувані результати у 2012 році.

У рамках проекту «Відкритий світ» п’ять тисяч шкіл розпочнуть наступний шкільний рік з електронними підручниками для дітей. «Чисте місто» передбачає завершення будівництва наступного року 10 комплексів з переробки та утилізації твердих побутових відходів. У серпні 2012 року буде зведено й перший будинок з усіма необхідними комунікаціями, передбаченими проектом «Доступне житло».

Щодо якісної води (відповідний проект планується реалізувати в індустріальних центрах країни) посадовець сказав наступне: ціна на неї буде набагато нижчою від тієї, яку громадяни купують у пляшках, проте її якість буде у рази вищою. Наступного року також почнуть діяти 12 перинатальних центрів у рамках проекту «Нове життя».

До слова, за сім місяців роботи Держагентства було визначено й найбільш привабливі регіони України для залучення інвестицій. Відтак серед п’ятірки лідерів маємо Дніпропетровську, Запорізьку, Полтавську, Донецьку області та місто Київ, а у хвості рейтингу — Чернівецька, Херсонська області та Севастополь.