ВІДНОСИНИ

Президент перебуває з офіційним візитом у Об’єднаних Арабських Еміратах

Офіційна церемонія зустрічі глави Української держави Віктора Януковича з Президентом Об’єднаних Арабських Еміратів шейхом Халіфою бін Заїдом Аль Нагаяном відбулася у столиці цієї країни  Абу-Дабі в Мушеріф-палаці. Військовий оркестр виконав Державний гімн України, глави держав оглянули стрій воїнів Почесної варти, і пролунав 21 гарматний залп — це передувало початку переговорів на найвищому рівні.

Під час розмови у розширеному складі порушувалися питання двосторонньої співпраці. Президент України подякував своєму колезі з ОАЕ за гостинність і висловив переконання, що такі зустрічі на високому рівні сприяють розвитку відносин між країнами. «Ми вважаємо Об’єднані Арабські Емірати важливим партнером у розвитку торговельно-економічних відносин на Сході», — сказав він, а потім запросив шейха Халіфу бін Заїда Аль Нагаяна відвідати нашу країну у зручний для нього час.

Україну і ОАЕ пов’язують хороші відносини, і президенти домовились їх розвивати. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Зі свого боку, Президент Об’єднаних Арабських Еміратів наголосив на тому, що наші країни пов’язують хороші відносини і їх потрібно розвивати на благо народів України та ОАЕ. «Ваш візит розширить аспекти двосторонньої співпраці», — сказав він, висловивши сподівання, що обмін візитами між високопосадовцями обох держав триватиме й надалі.

Як повідомляє прес-служба Президента, по завершенні переговорів відбулася зустріч глав держав вже у форматі віч-на-віч. А згодом в їх присутності відбулася й церемонія підписання двосторонніх документів. Серед них: договори про взаємну правову допомогу у кримінальних справах, про взаємну правову допомогу у цивільних та комерційних справах, про видачу правопорушників. Окрім цього, підписано угоду між урядами двох країн про повітряне сполучення; меморандум про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Міністерством вищої освіти і наукових досліджень Об’єднаних Арабських Еміратів про співробітництво в галузі вищої освіти і наукових досліджень; меморандум про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України і Генеральною адміністрацією молоді і спорту ОАЕ у сфері спорту.

Обмінялися глави держав того дня і державними нагородами. Президент України вручив Президенту Об’єднаних Арабських Еміратів орден Ярослава Мудрого І ступеня. А шейх Халіфа бін Заїд Аль Нагаян нагородив Віктора Януковича найвищим державним знаком своєї країни — орденом Заїда. До слова, цей орден названий на честь першого президента ОАЕ шейха Заїда бін Султана Аль Нагаяна, має один ступінь та вручається виключно главам іноземних держав.

В Абу-Дабі Віктор Янукович також провів зустрічі з віце-президентом, Прем’єр-міністром шейхом Мухаммедом бін Рашидом Аль Мактумом, а також спадкоємним принцом емірату Абу-Дабі, заступником Верховного головнокомандувача збройних сил ОАЕ шейхом Мухаммедом бін Заїдом Аль Нагаяном. У програмі офіційного візиту Президента також участь у роботі спільного бізнес-форуму.

***

Під час спілкування з представниками української преси Віктор Янукович розповів, що питання формування нового уряду остаточно вирішиться після визначення складу парламентської більшості та кандидатури Прем`єр-міністра.

«Безумовно, бажання всіх міністрів, які потрапили у парламент, та кожного, хто матиме бажання працювати в ньому, буде задоволено», — передає слова глави держави УНІАН. Президент висловив переконання, що до того моменту, поки не стане відомим склад більшості, не пройде цей переговорний процес та остаточно не буде визначена кандидатура Прем`єр-міністра, дати відповідь на те, як буде сформовано новий склад уряду, неможливо.

При цьому Президент додав: «Безумовно, ми ведемо переговори і шукаємо зараз в цих переговорах мотивацію для створення більшості в парламенті — широкого такого порядку. І чим ширше буде створена коаліція у парламенті, тим це буде краще».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»