ЗМАГАННЯ

У Дніпропетровську відбувся ХVІ  чемпіонат України  з багатоборства тілоохоронців
 

Українська школа підготовки тілоохоронців вважається однією з найкращих у світі. Це підтверджують перемоги наших бодигардів на міжнародних турнірах. Коли у 1995 році українська команда вперше взяла в них участь у німецькому Штутгарті, одразу ж виборола призове — друге місце, а у 1997-му в італійській Болоньї вже була першою. І тоді ж провели перший чемпіонат України з багатоборства тілоохоронців. У ХVІ  чемпіонаті, що відбувся в Дніпропетровську, взяла участь 21 команда  професіоналів зі спецслужб та правоохоронних органів України, зокрема — Управління державної охорони України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України,  Міністерства оборони України. Учасники турніру у повсякденному житті працюють тілоохоронцями, гарантуючи безпеку перших керівників держави, відомих політиків, зірок та інших поважних осіб.

Видовищне спортивне свято зібрало на Набережній міста багато городян. А подивитися було на що. Після урочистого відкриття чемпіонату розпочалися показові виступи з контраварійного та екстремального керування автомобілем, які виконували співробітники підрозділу «Альфа-щит». Далі професіонали з Центру спецоперацій «Альфа» СБУ демонстрували на Дніпрі здійснення контртерористичної операції. Не встигли глядачі надивитися на приводнення антитерористів з гелікоптера і вибухові червоні доріжки на воді, як на Фестивальному причалі Набережної розгорнулася нова вистава: троє невідомих у масках здійснили озброєний напад і зникли. Патруль правоохоронців за допомогою GPS зорієнтувався, кинувся у погоню і спіймав злочинців.

А вже у конкурсній програмі бодигарди змагалися у захисті особи, яку вони охороняють під час відвідання масових заходів, використовуючи тактику і техніку пішого супроводу з виконанням  прийомів фізичного захисту, демонстрації прийомів рукопашного бою, майстерності у  стрілецьких вправах, подоланні смуги перешкод на автомобілі,  пошуку вибухових пристроїв в автомобілі, наданні першої медичної допомоги і евакуації VIP-особи.

Відмінна фізична підготовка та володіння різними видами бойових мистецтв — навід'ємна складова професії.
Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ 

Таким чином, спортсмени-бодигарди пройшли за три дні шість етапів змагань. Оцінку їхнім вмінням давали поважні судді міжнародної та національної категорій, які є професіоналами з багаторічним досвідом роботи в правоохоронних органах та елітних підрозділах спецслужб. Наприклад, головний суддя чемпіонату Василь Вакуленко був начальником охорони екс-президента України Леоніда Кравчука, а директор інституту УДО (управління держохорони) України Леонід Кучерявий брав участь в організації охорони колишнього американського президента Білла Клінтона, Папи Римського, Михайла Горбачова. Інститут УДО відкрився тільки цього року, він діятиме у складі КНУ ім. Т. Шевченка і надаватиме другу вищу освіту.  «Раніше тілоохоронців готували у підрозділах СБУ. Нині назріла потреба у відкритті інституту, адже рівень охоронної діяльності зростає, — говорить Леонід Кучерявий. — Вважаю, що вчитися шляхом спроб і помилок — це неправильно».

Високий рівень професіоналізму бодигардів дав змогу Україні отримати право на проведення чемпіонатів світу. Восени в Ялті відбудеться такий міжнародний турнір втретє. Представляти Україну туди поїдуть переможці чемпіонату у Дніпропетровську: команда «Титан» з Донецька, яка посіла перше місце, команда співробітників УДО з федерації тілоохоронців Криму (2 місце) і команда «Титан» з Києва (3 місце).