ПОПЕРЕДЖЕННЯ

За встановлення завищених націнок на ліки  аптечні заклади позбавлятимуть ліцензій

Один із головних напрямків комплексу реформ з покращення системи охорони здоров’я  — забезпечення населення якісними та доступними за ціною ліками. При цьому акцент робиться на медикаменти українського виробництва. Проте в умовах ринкової економіки уряд не може в односторонньому порядку здешевити ліки та зробити їх доступнішими: потрібно шукати компроміс та домовлятися з усіма гравцями ринку лікарських засобів. Тож днями Прем’єр-міністр Микола Азаров провів нараду з виробниками фармацевтичної продукції, дистриб’юторами та представниками громадських організацій. Головні теми зустрічі — викоренення такого ганебного явища, як штучне завищення цін на ліки, наближення вітчизняного фармацевтичного ринку до кращих світових стандартів, а також розвиток виробництва вітчизняних ліків.

Аптеки, які необгрунтовано завищують ціни, на переконання Миколи Азарова, потрібно закрити. Фото Володимира ЗАЇКИ

За словами глави уряду, перевірки контролюючих органів засвідчили, що деякі роздрібні мережі порушують чинне законодавство, встановлюючи на певні лікарські засоби завищені торговельні націнки. Виявлено, що деякі медикаменти ділки зробили дорожчими на 40%, хоча дозволені націнки — 10—25%. «Такі аптеки треба негайно позбавляти ліцензії за наявності хоча б одного такого факту. Жодних поблажок — контролюючі органи мають вести жорстку боротьбу з цим. Одна справа — коли завищують ціни на якісь товари, інша — коли на життєво необхідні ліки», — заявив Микола Азаров.

Водночас голова Державної служби з лікарських засобів Олексій Соловйов зауважив, що в чинному законодавстві бракує механізмів для позбавлення аптек ліцензій та їх закриття, якщо ті завищують надбавки. Прем’єр-міністр відреагував миттєво, доручивши невідкладно підготувати необхідні зміни до законодавства.

Певне обурення в глави уряду викликало зволікання Міністерства охорони здоров’я з розробкою переліку соціальних ліків, які повинні бути в кожній аптеці. «Я вже доручав Міністерству охорони здоров’я розробити обов’язковий асортимент соціально орієнтованих лікарських засобів вітчизняного виробництва, які в обов’язковому порядку повинні бути в аптеках. Досі МОЗ цього не зробило», — констатував Микола Азаров. Він підкреслив, що в розміщеному на сайті міністерства проекті переліку ліків немає згадки про те, що ці ліки мають бути українського виробництва.

У свою чергу профільний міністр Олександр Аніщенко визнав, що є певні прогалини в цій роботі, однак запевнив: перелік соціально орієнтованих ліків невдовзі буде готовий. Урядовець також заявив, що крім обов’язковості включення цього переліку до асортименту кожної аптеки, ціни на ліки із «соціального кошика» мають бути однаковими.

Особливу увагу присутніх Прем’єр звернув на необхідність нарощування власного виробництва ліків. За його словами, незабаром уряд розробить відповідну програму, згідно з якою за 3—4 роки в Україні може бути збудовано 4-5 потужних підприємств на кшталт фармпідприємства «Дарниця». Перше з них Микола Азаров запропонував створити на засадах державно-приватного партнерства.

«Уряд готовий дати державні гарантії на мільярд гривень під будівництво у 2012 році сучасного фармацевтичного підприємства. Давайте 50% ваші, 50% — наші. І побудуємо таке підприємство», — звернувся Прем’єр до учасників фармацевтичного ринку.

Він також підкреслив, що треба провести консультації та визначитись, які саме медпрепарати вироблятиме це підприємство. Як варіант глава уряду запропонував виробляти вакцини, оскільки більшу їх частину Україна імпортує. 

Ще один підсумок наради — доручення глави уряду на адресу Секретаріату Кабміну, якому поставлено завдання створити постійно діючу робочу групу з питань доступності ліків для населення. За словами Миколи Азарова, до неї необхідно включити представників виробників ліків, дистриб’юторів, аптечної мережі, Міністерства охорони здоров’я, науковців, громадських організацій.

«У нас є всі можливості, аби забезпечити населення якісними та дешевими вітчизняними ліками», — резюмував глава уряду.

ДОВІДКА «УК»

Нині в Україні функціонує 21983 аптечні заклади. З них 14102 — аптеки, 5497 — аптечні пункти, 2384 — аптечні кіоски.

Навантаження на один аптечний заклад в середньому по країні становить 2,33 тис. осіб.