ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

Керівники ОСББ вважають, що замість казенної допомоги краще було б скасувати справляння  будь-яких  податків із цих утворень

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіонбуд) сподівається, що у держбюджеті-2012 буде виділено 2 млрд грн на підтримку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).   Як взагалі фінансується державою утримання цих утворень і чи насправді залишаються задоволеними їхні мешканці? Що можуть зробити державні мужі для того, щоб полегшити діяльність цих об’єднань? І в цілому якими повинні бути відносини держава-ОСББ?

Не все так гладко

Начальник відділу з питань роботи з ОСББ, реформування та розвитку ЖКГ Луганської міської ради Олена Дудель вважає, що попри недостатнє державне фінансування таких утворень, підтримка зі Стабілізаційного фонду для надання коштів ОСББ, які утворюються, існує.

«Обов’язкова вимога для отримання фінансування — це реєстрація об’єднання. І тоді все буде гаразд. Так, минулого року в окремих ОСББ було виконано капітальний ремонт ліфтів, систем центрального опалення, електропостачання тощо. Цього року програма вже була дещо розширеною і ми робили ремонти у 20 будинках, що належать таким об’єднанням», — зазначила вона.

Втім, не все так гладко складається в житті, як констатує представник місцевої влади з Луганська.

Приміром, відомий керівник столичного ОСББ по вулиці Великій Житомирський Олег Кий вважає, що сума 2 млрд грн, яку держава збирається виділити об’єднанням у 2012 році, є дуже малою. «Цих грошей навіть не вистачить на невеликі косметичні ремонти у Києві, а що вже казати про всю країну. Я впевнений, що ці ремонти робитимуть «свої» компанії (наближені до держави), які розпорошать кошти і свої люди покладуть собі у кишені добру половину грошей. Також із «осббешних» коштів чимала їх частина піде на ремонти фасадів у містах, які будуть господарями Євро-2012. Ось вам  буде і вся допомога», — констатує він.

Взагалі О. Кий зазначає, що всі ремонти за час існування його ОСББ (а це 6 років), мешканці робили власними силами. Так, люди самі на загальних зборах вирішували, скільки грошей і куди саме вони повинні вкласти у конкретний ремонт.

Слід сказати, що чимало таких об’єднань, не чекаючи міфічної державної допомоги (особливо там, де керівниками є сильні менеджери),   самі знаходили і знаходять кошти для утримання та ремонтів будинків.  Багато з них здають в оренду різні приміщення на перших поверхах і заробляють на цьому.

Втім, за словами керівника ОСББ з Полтави Олексія Мухіна, для тих утворень, які вже існують, держава може зробити чимало. Але досі не робить.

«Як на мене, то брати гроші з таких об’єднань є великим гріхом. Адже всі доходи ОСББ витрачають на свої ж будинки. Якщо не обкладати наші утворення податками, то  думаю, що і держава може взагалі не витрачати ніяких коштів із бюджету. На мою думку, якщо скасують податки для ОСББ, то ми отримаємо масовий рух утворення таких об’єднань по всій країні», — зазначає він.

Без допомоги не обійтись

Можливо, О. Мухін у чомусь і має рацію. Однак існує велике «але». Так, будь-яке ОСББ, яке буде утворене на базі старих будинків, особливо «хрущовок», де роками не проводилися капітальні ремонти та не оновлювалися труби, без допомоги держави не зможе знайти значних коштів на це. За словами О. Кия, норма, згідно з якою перший власник ОСББ повинен провести капремонти, дуже прогресивна, але такі ремонти будуть швидше за все «показухою».  І провадити оновлення підземної інфраструктури  будуть далеко не всі так звані перші власники будинків. До слова, більшість з них перебувають на утриманні  ЖЕКів, а чекати від цих органів добросовісного і якісного ремонту, як кажуть, не доводиться.

Таким чином, держава повинна допомагати ОСББ у двох ключових питаннях: зниження податкового навантаження на них та адресна допомога казенними грошима.

Що стосується першого аспекту, то розумно було б звільнити утворення від обкладання коштів, отриманих об’єднаннями від оренди спільного майна або прибудинкової території податками. Це дуже доречно і справедливо, адже не обкладаються багатьма податками, приміром, неприбуткові благодійні фонди та організації. Чим гірші за них ОСББ, які працюють лише на себе, не видаючи на-гора якусь продукцію? Адже вони самотужки виборюють для себе кошти на гідне існування.

Незалежний експерт Анатолій Терещук зазначив кореспонденту «УК», що для стимулювання утворення ОСББ у застарілому житловому фонді необхідно чітко та конкретно вирішити питання з капітальним ремонтом. «Люди повинні отримати державні гарантії або гарантії місцевих органів влади. Це може бути у вигляді векселя з відстроченням на 3-5 років або якісь інші фінансового зобов’язання документи. Втім, саме держава повинна розуміти, що обдуривши людей і не виконавши такої умови, в ОСББ вже нікого «загнати» насильно буде неможливо. А саме так і виглядають дії влади у цьому аспекті», — зазначив він.

Насамкінець хочеться додати, що питання розвитку та фінансування цих утворень настільки стало важливим для суспільства, що цього року чимало вишів по всій країні заявили, що збираються відкривати спеціальність «менеджер із управління ОСББ». Можливо, за 5-6 років у країні з’являться висококласні фахові управлінці з цього напрямку діяльності і таким об’єднанням житиметься набагато легше.