6 травня за півтора кілометра від державного кордону на Одещині співробітники Державної прикордонної служби разом зі слідчо-оперативною групою регіону затримали колекцію з 17 цінних картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото та Мантеньї. 7 травня мистецька експертиза встановила, що ці полотна — оригінали.

Витвори мистецтва загальною вартістю 16 мільйонів євро, вкрадені з міського музею Кастельвеккьо у Вероні ще 11 листопада 2015 року, злодії намагалися перевезти на територію Молдови. Завдяки тому що операція перехоплення відбувалась у режимі повної секретності, просочування інформації вдалось уникнути, і маршруту перевезення картин зловмисники не змінили.

Спецслужби спрацювали чітко. Фото з сайту president.gov.ua

За даними директора департаменту оперативно-розшукової діяльності Державної прикордонної служби Петра Цигикала, операція, яку проводили правоохоронці Італії, мала назву «Близнюки». Злодіями виявилися брати, один із яких був охоронцем музею. Чоловіки імітували напад на охорону і вкрали картини, виконуючи замовлення, за даними правоохоронців, «імовірно», одного з колекціонерів Чечні.

Днями Президент Петро Порошенко привітав особовий склад Державної прикордонної служби та працівників військової прокуратури з успішною операцією. До керівників відомств він звернувся так: «Ці картини — зірки колекції музею Верони. Ця блискуча операція нагадує світу, як ефективно Україна запроваджує боротьбу з контрабандою, зокрема контрабандою витворів мистецтва, а також боротьбу з корупцією. Безумовно, такими ефективними діями ми не лише зберегли світову цінність цих полотен, а й підтвердили на належному рівні престиж України».

Петро Порошенко доручив заступникові Глави Адміністрації Президента Костянтинові Єлісєєву зв’язатися з італійськими партнерами і запросити експертів для підтвердження автентичності полотен та узгодження формальностей, пов’язаних із їх передачею.

Як повідомляє департамент прес-служби АП, голова Державної прикордонної служби генерал-полковник Віктор Назаренко доповів про завершення активної фази спеціальної операції з вилучення на кордоні України колекції цінних картин.  Її проводили на виконання доручення та плану, затвердженого Президентом. До проведення операції було залучено обмежене коло осіб. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»