До моменту волевиявлення залишається менше тижня. Кандидати й політичні сили максимально активізують агітацію, обіцяють нам із вами мало не золоті гори, манну небесну, кардинальну зміну влади й прискорення реформ. Чи варто вірити всім закликам, гаслам, як реагувати на різноманітні приховані й не дуже спроби підкупу тощо — про все це Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк докладно розповів із телеекранів у традиційному форматі десяти хвилин.

Із настанням опалювального сезону громадян починає цікавити тарифоутворення. А на носі чергові вибори, які відкривають не зовсім щирим кандидатам і партіям шлях спекуляцій на цій болючій темі. Глава уряду одразу ж розвіяв усі ілюзії, якими задурюють нам голови. Бо питання тарифів належить виключно до національного, а не місцевого рівня. Місцеві ж депутати хай собі займаються утепленням будинків, ремонтами, субсидіями і підвищенням енергоефективності. «Ми для цього дали повноваження і гроші з центрального бюджету. Треба використати їх на потреби людей», — переконаний Прем’єр.

Де зерно, а де полова

Під час виборчої кампанії політичні сили використовують неправдиві гасла, зокрема про зменшення тарифів. «Це брехня. Тарифи визначає тільки центральна влада, — чітко розставив акценти Арсеній Яценюк. — І ті, хто розповідають, що тарифи можна зменшити, саме і купували газ по 500 доларів, а не по 250, як ми сьогодні добилися. І саме ті, хто обіцяють сьогодні зменшення тарифів, зробили все, щоб сформувалися газові олігархи, щоб із державного бюджету витікали мільярди доларів, а ми мали газову залежність від Російської Федерації».

Кандидатам й іншим варто усвідомити, що майбутні вибори до органів місцевої влади не загальнонаціональні. Вони стосуються повсякденного життя кожного з нас, хто живе на своїй вулиці, у своєму місті. Тож і обрані депутати муситимуть опікуватися саме цими проблемами.

«Водночас місцеві депутати можуть і зобов’язані завершити програму субсидій. Бо саме місцева влада несе відповідальність за те, щоб кожен громадянин отримав від держави субсидію і зміг заплатити рахунок за житлово-комунальні послуги», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Так само від місцевих депутатів залежить забезпечення будинків лічильниками тепла за рахунок коштів місцевого бюджету, заміна котлів і вікон, утеплення житлового фонду, шкіл і лікарень.

А ось що від них також не залежатиме, то це принцип формування армії. Багато хто обіцяє зробити її контрактною. Так-от, таке рішення — виключна компетенція, прерогатива і мета Президента й уряду, але аж ніяк не депутатів районних чи міських рад. Натомість їхній обов’язок — розв’язання проблем демобілізованих: надання їм роботи, забезпечення реабілітацією та гідних умов життя їхнім родинам.

Не буде після місцевих виборів і підвищення заробітних плат чи пенсій. Бо це черговий міф, яким задурюють голови виборцям. «Рішення про підвищення заробітних плат і пенсій вже ухвалив уряд. Так, це тільки перший етап. Але все, що ми заробили, весь ресурс, який додатково отримали, ми розподілили на підвищення зарплат, пенсій, стипендій. 12,5 мільйона українських громадян отримали додаткові кошти, починаючи з 1 вересня поточного року», — нагадав Арсеній Яценюк.

Місцева ж влада мусить прозоро й ефективно використовувати кошти, які місцеві бюджети отримують внаслідок проведеної урядом бюджетної децентралізації. А громадяни повинні вимагати у місцевої влади звітності й прозорості у використанні цих грошей.

Чотири умови від Прем’єра

Те, як триватиме виборчий процес, залежить від кожного з нас. Чесність і прозорість починається з конкретного громадянина, який нічого не вимагає за свій голос і не продає майбутнє країни за кількасот гривень.

«Усі говорять про боротьбу з корупцією. То борімося з нею, починаймо кожен із себе. Не продавайте голос корумпованим політикам і так робіть внесок у боротьбу з політичною корупцією в країні», — наголосив глава уряду.

Новий закон про місцеві вибори передбачає можливість відкликання депутата місцевої ради, який не справляється зі своїми обов’язками. Це дуже хороший запобіжник для тих, хто йде в місцеві органи для поліпшення власного життя, а не заради змін у державі.

Торкнувся Прем’єр і болючого питання виборів у деяких східних регіонах країни. «Щодо питання виборів на Донбасі, який перебуває під тимчасовим контролем російських бандитів і терористів, — провадив далі Арсеній Яценюк, — звичайно, там треба провести вибори. І для цього необхідно ухвалити окремий закон. Але є дуже чіткі умови для цього».

По-перше, вибори під дулами російських автоматів ніхто не проводитиме. «Вони зобов’язані покинути територію України і виконати мінські домовленості», — однозначно підкреслив глава уряду. По-друге, 1,5 мільйона зареєстрованих тимчасово переміщених осіб повинні мати право взяти участь у виборчому процесі. По-третє, такі вибори повинні відповідати українському законодавству й найвищим стандартам чесності й прозорості. І по-четверте, політична конкуренція на Донбасі.

«А російська ідея легалізувати через вибори цей анклав і надати терористам статус депутатів місцевих рад не пройде», — наголосив Арсеній Яценюк.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»