Цього тижня, 10 грудня, Верховна Рада розглядатиме в першому читанні законопроект про державну підтримку кінематографії в Україні. Про це під час звіту гуманітарного блоку уряду про діяльність упродовж останнього року повідомив віце-прем’єр-міністр України, міністр культури В’ячеслав Кириленко. «Це революційний законопроект, напрацьований Мінкультом, урядом у взаємодії з кіношниками й телевізійниками», — сказав він.

Серед важливих напрацювань цього року й підписання угоди між урядом України та Європейською комісією про участь нашої країни в програмі ЄС «Креативна Європа» — проекті, який посилює взаємодію між Україною і європейським культурним простором. Програма «Креативна Європа» уможливить спільні творчі проекти з європейським митцями й дасть українцям змогу реалізовуватись в Європі. Участь у програмі  також дасть можливість брати участь у проектах, загальна вартість яких становить близько 1,5 мільярда євро.

За словами В’ячеслава Кириленка, нині на фінішну пряму вийшла робота над законопроектом про охорону нерухомої культурної спадщини. «В грудні його винесемо на розгляд уряду та в парламент. В документі йдеться про дерегуляцію, децентралізацію, прозорість адміністрування, створення електронного реєстру, заборону візуальної реклами в буферних зонах об’єктів ЮНЕСКО, в охоронюваних зонах державних заповідників, а також обмеження візуальної реклами в історичних ареалах міст», — сказав він.

Водночас, за словами міністра соцполітики Павла Розенка, згідно з Коаліційною угодою і Програмою діяльності уряду перед Мінсоцполітики стояло 50 завдань. Нинішнього року 39 із них повністю виконано, ще 11 — у процесі виконання. Міністерство подало в парламент 30 законопроектів соціального спрямування. «Жодного законопроекту, ініційованого міністерством, не відхилено. Це свідчить і про їхню якість, і про тісну співпрацю з Верховною Радою, — підкреслив він і зазначив: — Соцстандарти планувалося підвищити з 1 грудня. Ми зробили це на три місяці раніше. Прожитковий мінімум зріс на 13%, що дало змогу збільшити розміри мінімальної зарплати, пенсій та соцдопомог».

Запроваджено й адресний підхід до надання пільг. За субсидіями, які з травня нараховують за новим порядком, уже звернулося понад 5 мільйонів родин — у 6 разів більше, ніж торік.

Міністр Кабінету Міністрів Ганна Онищенко нагадала, що серед інших новацій минулого тижня уряд затвердив концепцію створення Національного контактного центру на базі урядового контактного центру. Передовсім до нього планують долучити Адміністрацію Президента, Верховну Раду, державні колегіальні органи, надалі — органи місцевого самоврядування. Загалом заплановано, що через національнй контактний центр можна буде звертатися до 13 тисяч суб’єктів.

Серед важливих кроків гуманітарної політики, які зробили цього року, — підписання угоди про асоційоване членство в програмі ЄС «Горизонт-2020», що дає нашим науковцям доступ до фонду загальною вартістю 80 мільярдів євро. «Україні надали знижку 95%. Це наш професійний і навіть дипломатичний успіх», — наголосив під час звіту міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Крім того, міністерство працює над імплементацією нового закону про вищу освіту, а недавно ухвалений у ВР новий закон про наукову та науково-технічну діяльність чекає на підпис Президента. Водночас МОН працює над проектами рамкового закону про освіту й закону про професійну освіту. Міністр висловив сподівання, що до кінця року депутати ВР синхронно розглянуть обидва законопроекти.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі нагадав, що на сьогодні ліки й вакцини вже закуповують через міжнародні організації. «Наші партнери — ЮНІСЕФ і британська компанія Crown Agency», — сказав він, додавши, що за державними програмами вже закуплено ліків і лікарських засобів на 2,2 мільярда гривень.

Крім того, МОЗ працює в напрямі дерегуляції фармацевтичного ринку. «Ми й надалі працюватимемо з представниками фармринку. Вже є 22 нормативних акти, які радикально змінюють ситуацію на цьому ринку», — сказав міністр. Олександр Квіташвілі нагадав, що в парламенті ще в липні зареєстровано законопроекти, розроблені МОЗ, щодо реформування системи охорони здоров’я. «Сподіваюсь, до кінця року парламент їх ухвалить», — вкотре висловив надію він.