НАПЕРЕДОДНІ СВЯТА

Сьогодні в Києві стартує продаж ялинок 

Цього року бійці з нелегальним вирубуванням ялинок вирішили побороти це негативне явище, тож обладнали дерева новітніми розпізнавальними засобами. А саме, встановили на них електронні чипи та поставили печатки на місці зрізу. Відтепер цей пристрій кріпитиметься до стовбура дерева так, що зняти його буде неможливо. Такий «жучок» нестиме повну інформацію про ялинку: в якому лісгоспі її виростили, її сорт. На вигляд «жучки» такі: маленька пластмасова коробочка, не більша від сірникової.

Купуючи ялинку з чипом та печаткою споживач отримує гарантію, що дерево вирубане легально. Фото УНІАН

Виявити контрабанду

Екологи застерігають: якщо на зелених красунях немає такого маркування, це пряме свідчення того, що перед вами контрабандний продукт. Проте не варто лякатися, мовляв, таке маркування сприятиме зростанню цін на лісові красуні. Насправді через це нововведення ялинка здорожчає приблизно на 1 грн.

— Вважаю, що стихійне вирубування будь-якого дерева в лісі — це злочин, — переконує начальник відділу організації торгівлі Головного управління внутрішньої торгівлі та побутового обслуговування населення КМДА Віта Шутенко. — Щоб уникнути таких злочинів, і вирішили поставити чипи на ялинках. Планують, що їх отримають лісгоспи, де триває планове вирубування дерев. А вже правоохоронні органи за потреби зможуть зчитувати з чипа необхідну інформацію. Споживач, купуючи ялинку з чипом, отримує гарантію того, що це дерево вирубане легально й пройшло радіологічний контроль. Тому його сміливо можна купувати і встановлювати вдома.

Якщо ж чипа на ялинці немає, проте є кругла або у вигляді зірочки печатка, її теж можна купувати. Вона повинна бути на зрізі дерева. Також купуючи ялинку, зверніть увагу на сам зріз, який має бути рівним.

Адже коли браконьєри зрубують красуню сокирою, то зріз на стовбурі буде нерівним. Ну і, звісно, у продавців повинні бути дозвільні документи на право торгівлі ялинками. І на перше прохання покупців вони мають його надати. Продавців нелегальних ялинок, як і в минулі роки, притягатимуть до адміністративної відповідальності. Якщо встановлено факт несанкціонованого вирубування, штрафні санкції коливаються від 274 до 1753 грн. За несанкціоновану торгівлю адміністративне покарання менше — від 50 грн. Але потрібно розуміти, що доки є попит на «нелегальні» ялинки, доти будуть і пропозиції.

Еколог Національного екологічного центру Олександр Соколенко зазначає, що розмір штрафу встановлюється за рішенням суду. Ось тільки часто трапляється, що суд лише попереджає, але не штрафує порушників.

Від натуральних до штучних

Щоправда, останні кілька років українці дедалі частіше замість натуральних ялинок купують штучні. Так дешевше — один раз витратився і можеш користуватись «деревом» скільки хочеш. Хоч за останні кілька років штучні красуні істотно здорожчали. Так, ялинка, яка ще три роки тому коштувала майже 120 грн, тепер обійдеться приблизно в 300 грн. Та попри таке здорожчання, попит на штучні дерева зростає. За торішніми даними, якщо брати до уваги великі мережеві заклади торгівлі, було продано 80% штучних і 20% натуральних дерев. А ось досліджуючи загальну кількість проданих ялинок, отримуємо співвідношення один до двох. 

— З точки зору здорового клімату в квартирі краще ставити живу ялинку, оскільки вона не містить шкідливих речовин, — каже Олександр Соколенко. — Проте так буде лише за умови, що вирізана вона у чистому лісі й росла на відстані не менше 100-150 м від дороги. Також можна придбати тропічну ялинку в горщику: вона ростиме й радуватиме господарів кілька років.

Та не варто купувати «іноземку» в місцях нелегального продажу, бо такі деревця можуть приховувати в собі неприємні сюрпризи. Приміром, продавець може «підсунути» вітчизняну красуню, викопану на сусідній клумбі. Зовні вона буде гарною, а за кілька днів осиплеться. Оскільки наші дерева пристосовані до холодного клімату, в приміщенні довго не стоятимуть. Зазвичай до нас імпортують ялинки з Голландії. Загалом такі дерева ростуть в екваторіальній зоні. 

Єдиний значний мінус європейських ялинок — ціна. Охочим придбати деревце в горщику потрібно розщедритись на 500—700 грн, маленька заввишки 20 см може коштувати 100 грн. Водночас вітчизняні зелені красуні обійдуться приблизно в 40—70 грн.