Ми — пенсіонери, діти війни. Ще минулого року отримували субсидію від фактично нарахованого розміру пенсії. Та на початку цього року нас викликали до відділу субсидій, аби заповнили нову декларацію, бо ми подавали позов до суду, аби нам як дітям війни виплатили належні за законом суми. Суд виніс рішення на нашу користь, та грошей ми досі не отримали. Проте відділ субсидій зауважив, що гроші нам нарахували. І під їхнім тиском нам довелося заповнити нову декларацію. Тож різниця від фактично отриманої і нарахованої на папері пенсії становить 100 гривень. От ми і хочемо дізнатися, у чиїх кишенях залишається ця різниця? Та чому ми й досі не отримали грошей, які нам належать за рішенням суду?

М. ГОРЯНАЯ, Л. ЗАКРЕВСЬКА, м. Дніпродзержинськ, Дніпропетровська обл.

Віталій МУЩИНІН,
директор Департаменту державної
соціальної допомоги Мінсоцполітики:

— Відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 21 жовтня 1995 р. №848 (у редакції постанови Кабміну від 22 вересня 1997 р. №1050), субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на основі середньомісячного (за останні шість місяців або два квартали, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії за призначенням субсидії) сукупного доходу осіб.

Пунктом 8 Положення визначено, що розрахунок сукупного доходу для призначення субсидій проводиться відповідно до Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, яка затверджена наказом Міністерства праці та соціальної політики, Державного комітету статистики, Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму від 15.11.2001 р. №486/524/455/3370, зареєстрованим у Міністерстві юстиції 7 лютого  2002 р. за №112/6400.

Відповідно до методики, грошові доходи, у тому числі пенсійні виплати, враховуються до сукупного доходу в тому місяці, за який вони нараховані.

Отже, суми пенсійних виплат на виконання судових рішень враховуються до сукупного доходу сімей, якщо місяці, за які вони нараховані, входять до періоду, за який обчислюється сукупний дохід для призначення житлових субсидій.

За інформацією Головного управління праці та соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації вам на підставі заяви від 12.10.2012 року управління праці та соціального захисту населення Дніпродзержинської міської ради призначено житлову субсидію на опалювальний період 2011-2012 років у розмірі 137,62 грн щомісячно.

При розрахунку субсидії враховано розмір нарахованої пенсії за попередні шість місяців у сумі 7221,42 грн.

Після надходження довідки з Пенсійного фонду про розмір донарахованої пенсії за період з 01.04.2011 року по 30.09.2011 року на підставі рішення суду в сумі 135,93 грн вам проведено перерахунок раніше призначеної субсидії з 01.10.2011 року, у зв’язку зі зміною доходів. Розмір субсидії становить 135,81 грн.