Ті столичні жителі, які не встигли повірити квартирні прилади обліку, цікавляться, як їм бути далі: чи нараховуватимуть плату за воду? «Я не встигла повірити лічильники, то що мені робити: чи повіряти їх терміново, чи, можливо, термін повірки подовжать? І ще: я переплатила за холодну воду, бо неуважно подивилась на показники лічильника. Чи врахують це під час наступних платежів?» — з таким запитанням звернулася до «Урядового кур’єра» киянка Леся Макаренко.

Отже, щодо переплати за холодну воду, то тут ситуація не на користь споживачеві. Директор розрахункового департаменту «Київводоканалу» Станіслав Каплуненко зауважив «Урядовому кур’єру», що споживачам не варто переплачувати за холодну воду, бо кошти їм ніхто не поверне. Якщо у квартирі стоїть лічильник, споживач має платити виключно за його показниками. «Адже, по-перше, змінюються тарифи. А по-друге, у зв’язку з тим, що є будинки, у яких не стовідсотково встановлені лічильники, то під час розрахунків від загальної кількості води віднімають ту, за яку сплатили мешканці за лічильниками, а решту розподіляють між квартирами, не обладнаними водомірами, — пояснив Станіслав Каплуненко. — Якщо ж хочете запастися водою наперед, то ви маєте набрати її в бочки, і поставити собі на балконі».

Також, як пояснили нам у «Київводоканалі», з першого весняного дня тим, хто не встиг повірити свої водоміри, плату за холодне водопостачання і водовідведення нараховуватимуть відповідно до показників будинкового приладу обліку води. А цими лічильниками обладнані практично всі будинки столиці. Тому хто ще не встиг повірити водомір, потрібно швидше це зробити, бо за загально-будинковими лічильниками доведеться платити більше. Особливо в старих будинках на кшталт «хрущовок»: якщо є втрата води в дірявих мережах, вона зазвичай лягає на плечі, точніше на гаманець тих, у кого немає водоміра, або ж тих, хто його не повірив.

Скільки ж нарахують за воду, якщо прилад обліку не пройшов перевірку? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Загалом повірку роблять кожні три-чотири роки з дня встановлення лічильника — залежно від його типу. Фахівці «Київводоканалу» зауважують, що доцільно повіряти водоміри не більше трьох разів, оскільки гарантований виробником термін експлуатації приладу від 10 до 12 років. А потім радять їх замінити. До речі, за словами заступника генерального директора ДП «Укрметртестстандарт» Юрія Кузьменка, протягом кампанії з повірки лічильників, яка розпочалася влітку 2014 року, за даними, на кінець минулого тижня кияни повірили близько 85 тисяч квартирних лічильників води, 20% із них визнали непридатними.

Звичайно, власник квартири може повірити чи замінити лічильник і після 1 березня. Але з цієї дати він платитиме за показниками будинкового водоміра, і лише коли пройде всю процедуру встановлення квартирного водоміра на комерційний облік, знову зможе повернутися до оплати за лічильником.

У Чернігові водоміри повірятимуть на місці

Євдокія ТЮТЮННИК,
«Урядовий кур’єр»

АКТУАЛЬНО. З ультразвуковими приладами повірки тепла у чернігівців було немало мороки. Адже на повірку доводилося везти їх до столиці, то ж зростала вартість, а також терміни виконання робіт. Нині за справу взялося ДП «Чернігівстандартметрологія». Тут створили лабораторію, оснащену сучасною проливною установкою, зауважив керівник підприємства Валентин Бакуменко. Лабораторія, яка запрацювала з початку цього року, повіряє ультразвукові й механічні лічильники тепла з перетворювачами витрати діаметром від 15 до 50 мм. За повідомленням прес-служби ДП «Чернігівстандартметрологія», послугу надають власникам квартирних лічильників і комерційним організаціям.