ХТО КОГО?

В особистій першості на змаганнях  перемогли господарі

Специфіка шахтарської праці, безумовно, передбачає важку фізичну роботу, без якої важко уявити гірницькі будні. І саме цю особливість врахували організатори Всеукраїнських змагань «Богатирські ігри шахтарів», які за підтримки та сприяння Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Ради фізкультурно-спортивного товариства ДП «Макіїввугілля» та Профспілки працівників вугільної промисловості України цього року пройшли вже вдруге. Аби помірятися силою, на площі біля Будинку культури шахти «Холодна балка» в Макіївці зібралися 11 команд — представники шахт усіх форм власності з Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей.

На першому етапі змагань у богатирських іграх участь взяли по два силачі від кожної з команд. А запропоновані їм вправи вкотре нагадали про необхідність фізичного гарту для гірників. Приміром, що передбачала «Прогулянка шахтаря»? Виявляється, потрібно пронести «колодязь» із дерева та металу (180 кг) якомога швидше на певну відстань. А «Карусель»? Тримаючи важку балку на грудях (260 кг), кожен з учасників мав пройти коло. В «Підйомі верхняка» гірники лежачи віджимали профіль арок кріплення (100 кг). А у вправі «Бурлак» запрягалися в лямки і тягнули мікроавтобус «Форд» на відстань 20 метрів.

 «Бурлаки» в «Холодній далці» Фото автора

 В особистій першості не було рівних господарям. Чемпіоном безпосередньо богатирських ігор став машиніст підземних установок шахти «Холодна балка» Сергій Топалов (104 бали). Його колега з цієї ж шахти Максим Гавриленко буквально наступав йому на п’яти і взяв «срібло» (103 бали). А третє місце посів підземний гірничий робітник з «Краснодонвугілля» Олександр Дубовий (88,5 бала).

Отож за підсумками двох етапів боротьби перше командне місце вибороли гірники «Краснодонвугілля». Далі розташувалися відповідно команди «Свердловантрациту» та «Макіїввугілля». А родзинкою свята богатирської сили стали показові виступи відомого атлета з Донеччини Дмитра Халаджі.

ДОВІДКА «УК»

Галузеві змагання «Богатирські ігри шахтарів» уперше відбулися 24 серпня 2010 року. В загальнокомандному заліку тоді перемогла команда ДП «Макіїввугілля». «Срібло» та «бронза» дісталися шахтарям ДП «Ровенькиантрацит» та «Свердловантрацит».