Цьогорічне Різдво подивувало українців не лише новою радістю, а й аномально теплою погодою: по всій території країни цими днями фіксували 5—9° тепла, а в Криму — 10—12°. Народні прикмети віщують: такий різдвяний  подарунок — до затяжної весни…

Утім, через аномально теплу для зими погоду дерева в Одесі вже сплутали пори року і почали цвісти. Маленькими квіточками повністю вкрилися японські сливи, що ростуть посеред вулиці, а у ботанічному саду розквітли  жасмин та жимолость. 

 

 

«Полярний вир» спонукає пересуватися групами. Фото з сайту bigpicture.ru

Фахівці таким явищам не здивовані, однак побоюються, що невдовзі температура повітря може різко знизитися й знищити майбутні врожаї фруктів. Примітно, що це вже не перший випадок передчасного цвітіння дерев через аномально теплу температуру для холодної пори року. Раніше в Криму теплий листопад змусив зробити фальстарт бузку і кактусам, а  в Ужгороді розквітли бузок та фіалки.

Звісно, пора цвітіння більше пасувала б… Південній півкулі, де нині у розпалі літо. Однак золота пора по-своєму владарює у широтах від Австралії до Південної Америки.  На Зеленому континенті  з певною періодичністю спалахують лісові пожежі, а Перу, Болівія та Чилі вже кілька років поспіль у січні-лютому потерпають від рекордних повеней.

Холодніше, ніж на Марсі

Рекордні морози тим часом фіксують у США. Над північною частиною країни розгорнувся так званий полярний вихор, що приніс  рекордно низькі температури. Синоптики прогнозують: циклон з арктичними вітрами опустить стовпчики термометрів до позначки у мінус 50 градусів за Цельсієм. Такі температури обіцяють стати найнижчими у тих краях за останні 20 років. Жертвами рідкісних морозів уже стали 16 осіб, десятки людей доправляють у лікарні з діагнозом обмороження. Влада закликає жителів не залишати свої будинки заради власної безпеки. Крім того, зачинено багато шкіл і скасовано авіарейси, громадський транспорт працює з перебоями, а на магістралях — масштабні  аварії.

Лютий арктичний  холод так чи так втрутився у  життя майже 190 мільйонів американців. Температура в частинах американського Середнього Заходу впала до -26°C, це рівень зимових температур в Антарктиді і значно холодніше, ніж у морозильній камері побутових холодильників.

Рекорди низьких температур встановлено в багатьох американських штатах — Алабамі, Джорджії, Теннессі, Арканзасі, Мічигані, Мериленді, Огайо, Пенсильванії та Нью-Йорку.

У невеликому містечку Гелл штату Мічиган температура впала до -17°C, що поширило в Інтернеті жарти про те, що від лютого холоду замерзло навіть пекло (англійське слово Hell у перекладі — пекло), повідомляє Бі-Бі-Сі.

Однак найнижчу температуру у вівторок занотовано в місті Ембаррасс штату Міннесота, де термометри показали -37°C. Це холодніше, ніж показали нещодавні замірювання температури, зроблені марсоходом «К’юріосіті» на Червоній планеті.

В Інтернеті здобуло шалену популярність відео, на якому метеоролог у Вісконсині виливає окріп, щоб показати, як він відразу перетворюється на сніг.

Холод не пощадив навіть Каліфорнію та Флориду. Приміром на Гаваях з їхнім тропічним кліматом температура впала до -7°C, щоправда, лише на вершині вулканічної гори Мауна-Кеа.

Синоптики втішають: найближчими днями можливе відносне потепління — температура на більшості території США підніметься вище нуля.

Льодовиковий період не за горами?

Однак щоденно радіти теплу — привілей, що може минути. Принаймні японські та російські вчені впевнені, що вже в 2055 році на планеті Земля може настати новий льодовиковий період, який, можливо, триватиме кілька століть.

До нього може призвести зниження сонячної активності, яке спостерігається в останні роки. Температура поступово знижуватиметься, що спричинить  настання аномальних морозів. Також цьому сприяє неухильне холонення верхніх шарів океанів. Це помітив японський вчений-океанолог Мототака Накамура, думка якого збігається з прогнозами фахівців Пулковської обсерваторії РАН, що передбачали такий перебіг подій ще в 2008 році.

Чимало фахівців сходяться на думці, що в 2014 році Земля увійде в новий льодовиковий період і в найближчі десятиліття нам належить жити в зовсім іншому світі. Втім, це тільки одна з теорій. Тим паче, факт, що так чи так клімат сильно зміниться, нині не заперечує більшість учених.

До речі, вже сьогодні на  жителів Землі може очікувати магнітна буря. Принаймні це прогнозують фахівці російського Інституту прикладної геофізики, передають Vesti.Ru. Це станеться, якщо нашу планету наздожене хмара плазми, викинутої в результаті потужного спалаху на Сонці, — вона була зареєстрована у вівторок.

ПОГОДА ВДОМА

Згідно з прогнозами Укргідрометцентру, до  кінця січня по всій Україні стовпчик термометра не опуститься нижче 8 градусів морозу. Лише в Луганській, Київській та Рівненській областях може бути до -10 градусів.

Однак уже після старого Нового року в Україну таки може прийти справжня зима зі снігом і морозами. Ще більше підморозить українців на Водохреще: ближче до 16 січня до нас прийде холодний арктичний циклон, який принесе з собою 15-градусні морози. Але таку температуру варто очікувати тільки вночі і тільки в північно-східних регіонах. У всіх інших областях буде максимум  мінус шість — одинадцять градусів. А вже у середині лютого холод відступить…