ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Глава уряду не задоволений рівнем зростання у вугільній і нафтовій галузях

Учорашній день минув під знаком Водохреща, а для уряду, крім того, настав час підбивати підсумки роботи промисловості у минулому році. 11% зростання проти 22% позаторішнього спаду виглядають більш-менш оптимістично. З іншого боку, обсяги промислового виробництва становили тільки 82% від рівня 2007 року.

Тож Прем'єр-міністр Микола Азаров поки що не зовсім задоволений ні якісними, ні кількісними показниками зростання. І усвідомлює, що минулорічне піднесення не можна порівнювати з докризовим рівнем, бо воно пов'язане з майже повною зупинкою промисловості у 2008 - 2009 роках.

Особливе занепокоєння викликає зменшення видобутку нафти, газу, кам'яного вугілля. В останньому випадку це сталося навіть попри істотні капіталовкладення у галузь. Микола Азаров попередив про неприпустимість такого неефективного використання бюджетних коштів і запевнив, що надалі уряд такого не допустить. А профільний міністр Юрій Бойко отримав доручення замінити неефективних менеджерів, які допустили відставання базової галузі економіки. Стосуватиметься це й керівництва компанії "Укрнафта".

Область на область не випадає

Водночас на оцінку "відмінно" заслуговує машинобудування, де зростання сягло 34,2%. Не пасуть задніх металургія і електроенергетика, які перевершили 2009 рік відповідно на 12 і 10 пунктів. Відзначив глава уряду і ривок легкої промисловості, де за окремими позиціями зростання становило від 6 до 33%. Метою Прем'єра є досягнення докризового рівня у будівництві, яке передбачається вже у другому півріччі. Однією з підстав для цього є практичне відновлення виробництва будівельних матеріалів.

"Дуже оптимістичні показники виготовлення сільгосптехніки, - додав Микола Азаров. - Випуск сівалок зріс на 77%, дискових борін і тракторів у 2,2 і 3,3 раза відповідно. І виробництво техніки нових поколінь для села ми будемо підтримувати всіма засобами, щоби згодом повністю забезпечити сільське господарство вітчизняною технікою".

Прем'єр не міг не відзначити й потрійний прогрес у вагонобудуванні, подвійний - у виробництві вантажних автомобілів. При цьому нових легковиків побільшало на 15, а автобусів - на 81%. Це позитивно позначилося на експорті локомотивів і шляхового обладнання, який зріс майже втричі, а також наземного транспорту - 1,4 раза.

Попри минулорічну посуху є обнадійливі тенденції і в агропромі. Так, на 43% більше вироблено свинини, на 21,5% -цукру, на 8% - олії і на 6% вершкового масла.

Хоча завдання економічного зростання було поставлено для всієї держави, не в усіх областях результати вражають прогресом. Якщо Дніпропетровська, Донецька, Рівненська, Черкаська, Закарпатська продемонстрували темпи зростання від 14 до 42%, то в Сумській і Чернігівській, навпаки, навіть відстали від рівня 2009 року. За словами Миколи Азарова, це є приводом для значних претензій до їх очільників, і уряд не має намірів спокійно споглядати на подібні речі.

Народжуйте, будь ласка

Позитивні тенденції в економіці підставляють плече й соціальному блоку. Вже повністю виконано січневі зобов'язання перед Пенсійним фондом - на виплату пенсій з казначейства перераховано 9 млрд грн, що на 2 млрд більше, ніж за минулий відповідний період.

Окреслив Микола Азаров і перспективу підвищення державної допомоги при народженні дитини. Впродовж року вона зросте на 60%. За першу дитину батьки отримуватимуть 19,1 тис. грн, за другу - 39,2, а третя дитина "принесе" родині аж 78,3 тис. грн. На думку Прем'єра, це буде відчутною підтримкою для багатьох українських сімей.

Так само в бік зростання зміниться допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, - до 1740 грн, а також обсяг допомоги для інвалідів з дитинства І групи -разом із надбавкою на догляд за ними сума становитиме 1200 грн. А для надання пільг і житлових субсидій на 1 млрд грн більше субвенцій із державного отримають місцеві бюджети.

Фінанси потребують контролю

Посилену увагу підлеглих Прем'єр-міністр звернув на принциповість, добросовісність і ефективність управління державними коштами. Оскільки бюджетно-фінансова дисципліна є епіцентром уваги влади. На урядовому засіданні було заслухано доповідь голови Державної фінансової інспекції (донедавна КРУ) Петра Андрєєва про стан дотримання такої дисципліни.

Найбільше претензій ревізори мають до колишніх очільників міністерств охорони здоров'я, оборони, вугільної промисловості, транспорту і зв'язку. Десятки мільярдів зловживань і збитків, понад тисяча затриманих і понад півтори тисячі порушених справ, повідомив журналістам на урядовому брифінгу головний ревізор країни. "Йдеться про багаторічну систему зловживань, яку потрібно зламати", -наголосив Петро Андрєєв.

У зв'язку із цим глава уряду попередив: "Деякі нові керівники, на превеликий жаль, не зробили висновків з діяльності попередників, не приділяючи належної уваги фінансовій дисципліні. Тому я не відчуваю принципових зусиль, спрямованих для її забезпечення на підвідомчих об'єктах. І поки ми не очистимося від "інфекції безкарності", контроль має бути фактично безперервним".

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСІДАННІ УРЯДУ

* Про стан фінансово-бюджетної дисципліни та заходи щодо її зміцнення (постанова Кабінету Міністрів);

* Про затвердження Порядку зупинення операцій з бюджетними коштами (постанова Кабінету Міністрів);

* Про внесення змін до Правил паркування транспортних засобів (постанова Кабінету Міністрів);

* Про скасування деяких наказів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади і заходи щодо неухильного виконання законодавства з питань державної реєстрації нормативно-правових актів (розпорядження уряду);

* Про схвалення Концепції удосконалення оплати праці працівників бюджетної сфери (розпорядження уряду).