На жаль, останні два роки наші добрі побажання і сподівання не здійснюються. Справдилася тільки народна прикмета: «Як Новий рік зустрінеш, так його і добудеш».  Війна триває. Але не можна жити без віри у те, що негаразди нарешті відійдуть у минуле, а попереду нас чекають зміни на краще.  Тож вірмо і сподіваймось!

Ось яку мудру пораду лишили нам у спадок наші прадіди. Готуючись до Свят-вечора, слід дотримуватися давніх традицій: не беріть нічого у борг, щоб не жебракувати потім цілий рік; якщо між сусідами чи рідними упродовж минулого року траплялися якісь непорозуміння чи сварки, їх слід залагодити взаємними вибаченнями і прощенням, щоб надалі не було ворожнечі, а запанував мир і спокій.

На вечерю збирається вся родина, а також запрошені на гостину самотні сусіди. Порядок подачі страв  на святковий стіл (їх повинно бути дванадцять) приблизно такий: багата кутя з медом та маком, борщ із грибами, голубці, риба заливна, риба смажена, вінегрет, вареники з вишнями, млинці (їдять з борщем), каша пшоняна або гречана, пиріжки з капустою, яблука або груші, узвар із сухофруктів. На столі повинні стояти дві тарілки, до яких ніхто не сідає, — одна для душ померлих, друга — для відсутніх членів сім’ї.

Під час вечері слід добрим словом згадати покійних, а відсутнім побажати успіхів у ділах праведних та благополучного повернення до рідної домівки. Як це нині доречно.

За народними прикметами, якщо на Свят-вечір небо вкрите зорями — буде гарний урожай на ягоди. Ясна тиха погода — до посушливого літа; похмура, з хуртовиною — на врожай зернових.

Уранці на Різдво Христове зустрічайте колядників. У дохристиянську добу два тижні (від 7 до 19) знаменувалися святом Коляди — Малої Лади, а з прийняттям християнства — Різдва Христового. Це час зимового повороту сонця: «Сонце на літо, а зима на мороз». Якщо на Різдво сильно приморозить, затріщить крига — настане тривале похолодання; якщо день з відлигою, наступна весна буде холодною.

13—14 січня  — Щедрий вечір, Меланки, зустріч Нового року за старим стилем, свято Василя Великого. Цими днями повсюдно лунатиме широко відома в наш час щедрівка: «Добрий вечір тобі, пане господарю!» Закінчується вона молитовним побажанням:

Хай буде щаслива вся ваша родина — радуйся!
Ой радуйся, земле, Син Божий народився.
Вся ваша родина і вся Україна — радуйся!
Ой радуйся, земле, Син Божий народився!

Примхи погоди ми переживемо, тільки б мир та спокій запанували у нашій державі. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Щастя і миру українській родині бажає нині вся світова спільнота. Натомість знавісніла імперія зла чинить криваву агресію на нашу державу. Недавно кремлівській ведмідь поскаржився, що його «хочуть посадити на ланцюг, а потім вирвати кігті і зуби». Коментарі не забарилися: не  лізь у чужий город, бо таки вирвуть зуби і кігті і відірвуть голову.

Якщо в ніч з 13 на 14 січня небо буде зоряне — на врожай грибів і гороху; якщо день на Василя видасться теплим, літо буде вологим.

Водохреще — завершальне Різдвяне свято. Обряд очищення водою зберігся до наших днів. Традиційно відбуваються масові купання в освячених  церковнослужителями ополонках. Освячену воду парафіянам роздають у всіх Божих храмах.  За давнім повір’ям, вона має цілющі властивості: нею окроплюють помешкання, вживають під час недуги.

За народними прикметами, якщо до Водохреща сильних морозів не було, то й зима буде лагідною. «Тріщи не тріщи, минули Водохрещі», — каже народне прислів’я.  Якщо цього дня погода тиха, сонячна —  літо буде посушливим; якщо йтиме сніг — на врожайне літо.

Будь-які примхи погоди ми переживемо. Тільки б мир і спокій запанували у нашій державі. Гарних вам свят, шановні читачі!

НАШ КАЛЕНДАР

1 січня — Новорічне свято

6 січня — Різдвяний Свят-вечір. Багата  кутя

7 січня — Різдво Христове

8 січня — Собор Пресвятої Богородиці

13 січня — Щедрий вечір. Меланки

14 січня — Новий рік за старим стилем. Святителя Василя Великого

18 січня — Йорданський Свят-вечір. Голодна кутя

19 січня — Водохреще

20 січня — День Автономної Республіки Крим

22 січня — День Соборності і свободи України

25 січня — Мучениці Тетіани (Тетяни)

27 січня — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

29 січня — День пам’яті героїв Крут