ДAДУТЬ ТИРСИ!

Цього року в Києві Головне управління контролю за благоустроєм повело боротьбу з такими завалами. Нагадавши, що балансоутримувачі повинні утримувати свої території в належному порядку, його керівництво наголосило, що всі покинуті ялинки потрібно негайно прибрати й утилізувати. За невиконання цього розпорядження порушників буде притягнуто до відповідальності. Згідно зі статтею 152 Кодексу про адміністративні правопорушення, їм "загрожує" штраф від 20 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це від 360 до 1 700 грн.

Міські комунальники придумали також, що робити з ялинками, які залишились непроданими. А їх немало. Перед святами до Києва завезли 100 тисяч ялинок і сосен. Це на 20 тисяч більше, ніж попереднього року. 10% дерев не реалізували. Нині частину їх вивозять на деревопереробні підприємства, наводять порядок у місцях їх продажу. А частину перетворять на добрива для молодих хвойних насаджень: перероблять на тирсу в спеціальних дробильних машинах. КП "Київзеленбуд" поінформувало, що такою тирсою зазвичай присипають коріння молодих ялинок і сосен, аби захистити їх від морозів. Також її використовують як добриво для хвойних дерев.

Але це стосується лише тих дерев, які продавались на санкціонованих ялинкових базарах. Проте попри заборону, ГУ контролю за благоустроєм виявило 52 місця "піратської" торгівлі ялинками. Більшість продавців залишили після себе неприбрану територію та покинули нереалізовані ялинки. А утилізувати їх необхідно за кошти міста.

Ці деревця вивозять на спеціальні майданчики для утилізації, а територію, де розміщувалися несанкціоновані ялинкові базари, впорядковують. Таких майданчиків у столиці 10 - по одному в кожному районі Києва. Сюди ж доставлятимуть дерева, які викидатимуть мешканці міста.